Öngyilkos lett egy elítélt Sopronkőhidán

D. Aladár fogva tartott pénteken az éjszakai órákban öngyilkosságot követett el a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben. A rendőrségi és ügyészségi vizsgálat az idegenkezűséget kizárta. Az ügy további részleteit az illetékes szervek vizsgálják.

Az MTI úgy tudja, hogy az elhunyt személy Donászi Aladár, aki több emberen elkövetett emberölés bűntette miatt kiszabott életfogytiglani szabadságvesztését töltötte.

Donászi Aladár, Bene László és társai ügyében a Legfelsőbb Bíróság 1996 januárjában hirdetett jogerős ítéletet, melyben négy gyilkosság, gyilkossági kísérletek, pénzszállító autók elleni támadások és több más bűncselekmény miatt az első- és másodrendű vádlottakat életfogytiglani fegyházbüntetéssel sújtották.

A Legfelsőbb Bíróság öt és fél évvel ezelőtti ítélete szerint a büntetett előéletű Donászi és Bene 1989 óta követett el közösen vagyon elleni bűncselekményeket szerte az országban, majd hamis útlevéllel Bécsbe mentek és ott fegyvert vásároltak.

Donászi 1991 júniusában a győri vízmű pénzszállító járművének kísérői közül egy rendőr főtörzsőrmestert halálosan, társát pedig súlyosan megsebesítette és 870 ezer forintot zsákmányolt. Nem egészen egy évvel később pedig már Donászi és Bene együtt támadta meg a budai Skála áruház pénzszállító járművét.

Donászi volt az, aki lelőtte a pénzkísérőt, egy 21 éves egyetemi hallgatót. A támadásban két további személy megsebesült, a járműben azonban ezúttal csak üres pénzeszsákok voltak.

Donászi és Bene 1992 novemberében egy újabb akcióra készülve lőgyakorlatot tartott a Sárszentmihály melletti erdőben. Eközben két vadász a közelükbe tévedt és a bűnözők a lebukástól tartva mindkettőjüket lelőtték.

A bűnöző páros megtámadta és kirabolta még többek között az újpesti Alfa áruház pénzszállító autóját, a soroksári postát és több mint tízmillió forintot zsákmányolt.

Donászi Aladár az eljárás során nem tagadta, hogy tudatosan vált profi bűnözővé. Az egykori katonatiszt 1980-ban állt először bíróság előtt. Akkor fegyveres rablásért 12 év fegyházra ítélték, melyből kilenc év után szabadult.