Augusztusban már üléseznek a rész-vizsgálóbizottságok

A hétfői részparlament által felállított, a miniszterelnök felelősségét, valamint az Orbán-bányák állami megrendeléseit vizsgáló részbizottságok a jövő héten ülnek össze először.

Keller László szocialista frakcióvezető-helyettes augusztus 22-re hívta össze a miniszterelnök Szabadi-üggyel kapcsolatos felelősségének kivizsgálására irányuló országgyűlési képviselői tényfeltáró munkacsoport első ülését. A kiküldött napirend szerint az első tanácskozáson kialakítják a testület vizsgálati munkamódszerét és az ütemtervet, áttekintik és értékelik az előzményeket, és meghatározzák a soron következő feladatokat.

A szocialista és a szabad demokrata frakció hétfőn, a határozatképtelenség miatt meghiúsult rendkívüli plenáris ülés után alakította meg tagjaiból a rész-vizsgálóbizottságokat a miniszterelnök Szabadi-üggyel kapcsolatos felelősségének, illetve az Orbán-bányák állami megrendeléseinek vizsgálatára. Az előbbi testület elnöke Keller László (MSZP), tagjai Tóth András, Vastagh Pál szocialista, valamint Kis Zoltán és Eörsi Mátyás SZDSZ-es képviselők.

Az ellenzéki képviselők egyebek között azt szeretnék tisztázni: hogyan folytathatott agrárminisztériumi államtitkárként az előzetesben lévő Szabadi Béla csaknem 3 évig olyan tevékenységet, amely büntetőeljárás alapjául szolgált. Keller László elmondta: október végére, legkésőbb november elejére elkészítik jelentésüket. A politikus szerint s munkacsoport által elvégzett munka eredményét önálló képviselői indítvány formájában mutatják majd be az Országgyűlésnek.

Az MSZP-s politikus elképzelhetőnek tartja, hogy tisztázó beszélgetésre hívjanak a testület elé olyan személyt, akinél ez szükségesnek látszik. Megjegyezte: lehet, hogy a miniszterelnöki felelősség tisztázása érdekében élnek az állandó bizottsági tagságukkal járó lehetőségekkel is.

Bauer Tamás (SZDSZ) tájékoztatása szerint a vezetésével megalakult, az Orbán-bányák állami megrendeléseit vizsgáló munkacsoport várhatóan szintén a jövő héten ülésezik először. További részleteket azonban egyelőre nem mondott a testület munkájáról.