Buktatókkal teli tervezet az orvosokról

Nemcsak alkalmazottként vagy vállalkozóként, de szabadfoglalkozású orvosként is praktizálhatnának 2003-tól a doktorok egy most készülő törvény alapján. Az új jogállás a javaslat készítői szerint számos előnnyel jár, az érintettek viszont egyelőre csak a buktatóit látják.

Az ügyvédekhez, közjegyzőkhöz, könyvvizsgálókhoz hasonlóan az orvosok számára is megteremteni a szellemi szabadfoglalkozású munkavégzés lehetőségét - a kormány számára készített előterjesztés szerint ez az egyik fő célja az orvosok jogállásáról szóló, Egészségügyi Minisztériumban készült törvénytervezetnek. A Magyar Hírlap birtokában lévő javaslat szerint a szabadfoglalkozású orvos abban különbözne a vállalkozó doktortól, hogy nem neki kell működési engedéllyel rendelkeznie, ily módon a munkavégzés tárgyi feltételeinek biztosítása sem az ő feladata. Vállalkozóként dolgozó kollégáikhoz hasonlóan ugyanakkor a szabadfoglalkozású orvosok is több egészségügyi intézményben is dolgozhatnának, a lényeg, hogy megfelelő szakvizsgával és felelősségbiztosítással rendelkezzenek.

Ez utóbbinak akkor van különös jelentősége, ha valamilyen műhibát követnek el, a törvényjavaslat szerint ugyanis bár ilyen esetben a betegnek "elsősorban" az egészségügyi intézménnyel szemben kell majd érvényesítenie kárigényét, ám ha ez eredménytelen, közvetlenül a doktort is beperelheti. Az egyik legnevesebb, műhibaügyekkel foglalkozó fővárosi ügyvédi iroda munkatársa szerint kétséges, hogyan működik majd a törvény a gyakorlatban, hiszen a beteg nem az orvossal, hanem az őt kezelő gyógyintézménnyel kerül jogviszonyba. A doktorok felelősségbiztosítása ráadásul jelenleg legfeljebb 5 millió forintra szól, ma viszont már ennél jóval nagyobb kártérítést is megítélnek a bíróságok - mondta Simon Tamás.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) azonban nem csupán ezért elégedetlen a javaslattal. Mint Gyenes Géza főtitkár az MH-nak elmondta, a törvénytervezet szövege egyáltalán nem tükrözi az indoklásban szereplő előnyöket. Hiába hivatkozik például az ügyvédekre, rájuk jogviszonytól függetlenül azonos törvényi rendelkezések vonatkoznak. Ezzel szemben az alkalmazott doktorok a közalkalmazotti törvény hatálya alá tartoznak, a szabadfoglalkozásúakat azonban, a vállalkozókhoz hasonlóan semmilyen jogszabály nem védi. A jogszabálytervezet csak annyit köt ki, hogy az orvos jogviszonyát betegállomány, gyermekápolás, terhesség idején, illetve a szülést követő hat hónapban, valamint katonai szolgálat alatt csak rendkívüli felmondással lehet megszüntetni.

A kamara viszont azt szeretné, ha olyan törvény születne, amely az alapjogok és kötelességek tekintetében nem tenne különbséget alkalmazott, vállalkozó és szabadfoglalkozású orvos között. Emellett arra is igényt tartanak, hogy ez utóbbiak díjazására - a közalkalmazottak szakszervezetéhez hasonlóan - ők" alkudhassanak" a munkáltatók képviselőivel.