Horváth Béla kisgazda képviselő kezdeményezi Szentgyörgyvölgyi Péter, kisgazda frakcióvezetőnél a januárban kizárt Csúcs László rehabilitálását, a frakcióba való visszavételét. A kérdéshez mind Csúcs, mind Szentgyörgyvölgyi pozitívan állt hozzá, azonban az első lépést azonban egyikük sem hajlandó megtenni.

Horváth Béla, az FKGP képviselője, a kisgazda egység mielőbbi megteremtése érdekében kezdeményezi a második legnagyobb koalíciós párt frakcióvezetőjénél, Szentgyörgyvölgyi Péternél a kizárt Csúcs László rehabilitációját.

"Bárminemű egység alapja a frakcióegység, ami - feltéve, hogy az Torgyán József nélkül valósulhat meg - biztosítaná a koalíció biztonságát, és a választásokon való sikeres részvételt" - mondta el az [origo] kérdésére Csúcs László volt kisgazda, most független képviselő.

A külföldön tartózkodó Csúcs László az [origo] kérdésére telefonon elmondta, hogy ő volt az első számú "Torgyán-áldozat", akit törvénytelen, a frakció szabályzatával ellentétes módon távolítottak el a frakcióból. "A dolgok természetes rendje az, hogy a frakció, ha lehetősége van rá, felülvizsgálja az esetet, és visszahívja a képviselőt a frakcióba" - jelentette ki.

A frakcióvezető Szentgyörgyvölgyi Péter azonban más álláspontot képvisel az ügyben. Ha Csúcs maga kéri a frakcióba való visszatérését, az indítványt a frakcióvezető a képviselők elé fogja terjeszteni. Az aktust azonban nem Szentgyörgyvölgyi fogja elkezdeni. Megtehetné, - a frakció szabályzata lehetővé teszi - hogy a kérdést Csúcs László kérelme nélkül a frakció ülése elé terjeszti, azonban határozottan kijelentette, hogy ezt nem fogja megtenni.

Csúcsnak elmondta, hogy megvan a véleménye a történésekről, de a kisgazda egység érdekében a régi sérelmeket félreteszi. A frakcióba való visszatérését nem ő fogja kezdeményezni, mert "ha valakit a frakció törvénytelen módon eltávolít, akkor a frakciónak kell a hibát kijavítani, és visszahívni az adott képviselőt".

"Csúcs Lászlónak erkölcsileg teljesen igaza van, de az ügymenet nem így zajlik" - mondta el az [origo]-nak a frakcióvezető.

Az ügy kapcsán természetesen felvetődik a négy ex-kisgazda képviselő - a Csúcs László kizárásakor vele szolidaritást vállaló Kiszely Katalin, Molnár Róbert, Pápai Mihály és Lányi Zsolt - helyzetének újraértékelése. Szentgyörgyvölgyi azonban elmondta, hogy a négy képviselővel ugyanaz a helyzet, mint Csúccsal. Ha kérik visszavételüket a frakcióba, a képviselők meg fogják azt vitatni. Információink szerint csak Lányi és Pápai gondolkozik a lehetséges visszatérésen.

"A kisgazda egység megteremtésében, könnyen lehet, hogy nem csak kisgazdák fognak tevékenykedni" - hívta fel a figyelmet Csúcs. A független képviselő szerint nagyon valószínű, hogy három volt Fideszes képviselő is szívesen csatlakozna a frakcióhoz. Nevezetesen Szabó Attila, Gyuga Pál és Helmeczy László.

Az FKGP frakcióvezetője lapunknak elmondta, hogy ha volt fideszes képviselők kérvényeznék a kisgazda frakcióba való felvételüket, egyeztetni kellene a kérdésről a Fidesz frakciójával, aminek véleményezi joga van ilyen kérdésekben. Ha a Fidesz nem örülne egy ilyen döntésnek, azt nem hozzák meg. "Nagyon barátságtalan lépésnek minősülne az FKGP-től egy ilyen lépés" - tette még hozzá a frakcióvezető.

[origo]