Medgyessyvel élen az MSZP

A szocialista párt miniszterelnök-jelöltjének megjelenése óta, nagyjából folyamatosan emelkedik az MSZP népszerűsége, míg ezzel párhuzamosan a Fideszre szavazók száma kisebb megingásokkal, hetek óta csökken - állapítja meg a TNS Modus.

A közvélemény-kutató cég legfrissebb felmérése szerint jelenleg a fiatal demokratákra a biztos szavazó, pártválasztók 39 százaléka, míg a szocialistákra 45 százaléka szavazna. (A nagyobb közvélemény-kutatók júliusban mért adatai egységesen azt mutatják, hogy az MSZP átvette a vezetést a Fidesszel szemben, ugyanakkor a TNS adatainál pár százalékkal kisebb eltérést jeleznek.)

A TNS hetente méri a pártpreferenciákat. A múlt heti adataikból az derült ki, hogy ismét közeledik a két nagy párt szavazótábora, a Fidesz népszerűsége ugyanis emelkedett, míg a szocialistáké romlott, ám erre a hétre visszaállt a június közepe óta tartó tendencia. Amióta a miniszterelnök-jelöltként fellépő Medgyessy Péter csapatát bemutatták a nyilvánosságnak, nagyjából folyamatosan növekszik a szocialista szavazótábor - olvasható a TNS Modus elemzésében. Míg az MSZP-re két hónappal ezelőtt a biztos szavazó, pártot választók 39 százaléka voksolt volna, jelenleg 45 százalékuk adná szavazatát rájuk. A Fidesznél ezen tendencia ellenkezője tapasztalható: míg június elején még a szavazók 45 százalékát tudhatták maguk mögött, ezen a héten ez a szám már 39 százalékra csökkent. A két párt közötti különbség túl van a statisztikai hibahatáron.

A kisebb parlamenti pártok közül a TNS szerint továbbra is egyedül az SZDSZ jutna be a parlamentbe: a biztos szavazó, pártot választók 5 százaléka szavazna rájuk, ha most lennének a választások. Ezt az eredményt a szabad demokraták már negyedik hete őrzik. A MIÉP szavazótábora a legutóbbi mérés óta egy százalékkal, tehát a hibahatáron belül növekedett, így most 4 százalékon áll. Az MDF-re három, a kisgazdákra a biztos szavazó, pártot választók két százaléka adná voksát.

Korábban:

Fej fej mellett a két legnagyobb párt