<B>Még mindig a fehér kenyér a nemzeti eledel</B>

Vágólapra másolva!
Egy friss felmérés szerint a magyar lakosság még mindig fehér kenyeret eszik a leggyakrabban. Az utóbbi években töretlen népszerűségnek örvend a gyümölcs, amelynek még gyakoribb fogyasztását egyes rétegek nem engedhetik meg maguknak.
Vágólapra másolva!

Minden korábbinál előnyösebb a gyümölcs magyarországi megítélése a GfK Piackutató Intézet legújabb felmérése szerint. A magyar étkezési szokásokat vizsgáló kutatás megállapítja, hogy a felnőtt lakosság 95 százaléka szívesen eszik gyümölcsöt. Hasonlóan magas arány csak a baromfira jellemző. Sorrendben szorosan követi őket a hagyományos leves, burgonya és zöldség 94, 93 illetve 92 százalékos említési aránnyal. A legtöbbek által kedvelt tíz élelmiszer közé tartozik még a fehér kenyér, a száraz tészta, a tojás, a saláta és a felvágott féleség.

A kutatásból egyértelműen kiderül, hogy az iskolai végzettség és a jövedelem erősen befolyásolja a gyümölcsfogyasztás gyakoriságát, azaz aki megengedheti magának, annak az átlagosnál gyakrabban kerül gyümölcs az asztalára. Valószínűleg szintén a jövedelemmel függ össze, hogy a fiatalok több gyümölcsöt esznek, mint az idősebb generáció.

A gyümölcs előnyös megítélését jellemzi, hogy a leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek listáján a harmadik helyet foglalja el. Az első helyen még mindig a fehér kenyér áll, amelyet mi magyarok átlagosan hetente 5,3 napon fogyasztunk. A második legnépszerűbb ételnek a magyar lakosság körében a főzött leves számít, amelyet hetente átlagosan 4,7-szer eszik egy magyar polgár. A gyümölcs a harmadik helyét a heti négyszeri fogyasztásának köszönheti.

A zöldség is előkelő helyet foglal el a közvélemény megítélésében: negyedik helyen áll, heti átlag 3,6-szoros fogyasztási gyakorisággal. Ennek ellenére a zöldségnél a korábbi évekhez képest negatív a trend, mivel az étkezési szokások első vizsgálata során, 1989-ben még a felnőttek hetenként átlagosan 4,5-szer ettek zöldséget. Ennél a terméknél az idősebb korcsoportok mutatója nagyobb az átlagosnál, a fiatalabbaké viszont alacsonyabb. A zöldséget az átlagosnál gyakrabban fogyasztók aránya kiemelkedően magas a diplomások, magas jövedelmű háztartásokban élők és azok körében, akik egészséges táplálkozásra törekszenek.

A burgonya fogyasztási gyakorisága heti 3,5 nap. Ennél az átlagnál jóval alacsonyabb a 15-19 évesek, havi nettó 160 000 forintnál nagyobb jövedelmű háztartásban élők, főzni nem tudók és rendszertelenül étkezők aránya. Viszont az átlagosnál sokkal gyakrabban esznek burgonyát a GYES-en vagy GYED-en lévők, a dél-alföldiek, továbbá a hagyományos étkezési szokások hívei.

[origo]