Csak magyaroknak készültek a turisztikai táblák

A tervek szerint idővel a külföldi turisták is könnyen tájékozódhatnak majd Budapesten. Addig, idegen nyelvű feliratok híján, csak a magyarul tudók használhatják a főváros információs tábláit.

Felülvizsgálják a főváros forgalmasabb pontjain kihelyezett információs táblák rendszerét - tudta meg az [origo] a Főpolgármesteri Hivatal kereskedelmi-turisztikai ügyosztályának munkatársától. A turisták tájékozódását segítő táblák készítésére 1996-ban írtak ki pályázatot, majd a Budapesti Turisztikai Hivatal valósította meg a terveket 1998-tól. Budapest 124 pontján helyeztek ki oszlopokat, több mint 1200 kis táblával. A tervezéstől a táblák legyártásáig és kihelyezéséig a főváros 25 millió forintot fizetett ki az idegenforgalmi alapból.

Hamarosan kiderült azonban, hogy a "Belváros", "Állatkert" és hasonló feliratú táblák csupán a magyar turisták tájékoztatására alkalmasak, mivel angol vagy egyéb nyelvű feliratokat nem alkalmaztak rajtuk. A  Főpolgármesteri Hivatalban és a Turisztikai Hivatalban ennek ellenére sikeresnek tartják az akciót, mert mint a Budapesti Turisztikai Hivatal igazgatóhelyettese az [origo]-nak elmondta, addig semmiféle információs jelzés nem volt a fővárosban. Az igazgatóhelyettes szerint a turizmus kérdése igazán az elmúlt két-három évben került reflektorfénybe, 1998-ban még gyermekcipőben jártak az idegenforgalmi fejlesztések, ezért nem merült föl akkor az angol nyelvű feliratok szükségessége.

Most újabb forrás után kell nézni, hogy három év után kijavíthassák vagy kicserélhessék a kis táblákat, amelyek akkoriban egyenként 3600 forintba kerültek, és többnyelvű feliratokkal lássák el azokat. A táblák tulajdonosa, a Budapesti Turisztikai Hivatal most költségvetési pénzre számít. A Gazdasági Minisztérium hatáskörébe tartozó Magyar Turizmus Rt. regionális idegenforgalmi bizottságának pályázatán indult, és az elnyert összegtől függ majd, milyen mértékben tudják orvosolni az évekkel ezelőtti hibás döntést. A pályázatok elbírálásáig a munkálatok megkezdésének időpontját sem lehet tudni.