MSZP-s kérdések a kormányhoz a Tetra-ügyben

Három szocialista parlamenti képviselő összesen 17 írásbeli választ igénylő kérdést intézett a kormány illetékes tagjaihoz a Tetra rádió-távközlési rendszer kiépítésével kapcsolatban. A képviselők többek között azt firtatták, hogy jogszerű-e a közbeszerzés mellőzése a szolgáltató kijelölésekor. A szocialisták arra is kíváncsiak, hogy kivizsgálják-e annak okát, hogy a kormányzat korábbi nyilatkozatai szerinti beruházási összeg néhány hónap alatt mintegy háromszorosára emelkedett, 30-35 milliárd forintos költségvetési többletkiadást eredményezve.

Juhász Ferenc, a honvédelmi, Podolák György, a gazdasági és Molnár Gyula, az informatikai bizottság alelnöke sajtótájékoztatójukon az igazságügy-minisztert a közbeszerzés mellőzésének indokoltságáról, a közlekedési és vízügyi minisztert, a posta tulajdonosijog-gyakorlóját pedig a beruházást végző gazdasági társaság működéséről kérdezték. A képviselők kíváncsiak arra, hogy Fónagy János közlekedési és vízügyi miniszter elő kívánja-e írni a létrejövő gazdasági társaság számára, hogy versenyeztetés útján kerüljön kiválasztásra a Tetra rendszer beszállítója.

Az MSZP-s honatyák a miniszterelnöktől azt szeretnék megtudni, hogy milyen szempontok alapján döntött a kormány a két versenyző rendszer, a Tetra és a Tetrapol között, és, hogy mi okozta a beruházási költség növekedését. A képviselők arra is kíváncsiak, hogy a külföldi tapasztalatok alapján mi az elképzelés a készenléti rendszerrel párhuzamosan működtethető civil rendszer meghirdetésével kapcsolatban.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint, ha a kérdésekre nem érkezik megnyugtató, minden részletre kiterjedő válasz, akkor a három honatya tényfeltáró albizottságok felállítását kezdeményezi bizottságaiban.

Molnár Gyula, szocialista képviselő szerint „az elmúlt időszak kormányzati döntései alapján a Simicska-iskola egy újabb tanítvánnyal gyarapodott: a Magyar Posta vezérigazgatójával, Kalmár Istvánnal”. Az informatikai bizottság MSZP-s alelnöke szerint a Magyar Posta környékén olyan lépések történnek, amelyek nem indokolhatók az alaptevékenység finanszírozásával.

A Tetra-hálózat kapcsán Molnár úgy vélekedett, hogy a kormány közbeszerzés nélkül, közpénzből, amerikai beruházást akar megvalósítani.

„Úgy tűnik, hogy a Magyar Posta egyelőre még csak pénznyelő automatája a Fidesznek, hogy ebből hogyan lesz később pénz, arra mi is izgatottan várjuk a választ”- mondta Molnár Gyula.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kormányzati szervek kommunikációját biztosító speciális távközlési rendszer kiépítését szolgáló beruházás összértéke 51,3 milliárd forint lesz, amit a posta hitelfelvétel útján finanszíroz majd. A működtetés költségei évi 12 milliárd forintot tesznek ki.

(MTI)