A szervezők szerint azért nem kaptak minisztériumi támogatást az ARC-formáció óriásplakát- és videofilm-kiállításához, mert tavaly az orbáni mondatot (3 gyerek, 3 szoba, 4 kerék) kifigurázó plakát nyerte a fődíjat.

Nem támogatja idén a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma az ARC-formáció óriásplakát- és videofilm-kiállítását. A fesztivál tavaly még hatmillió forintos támogatást kapott a kulturális tárcától, idén azonban egy fillért sem. A szervezők szerint azért, mert tavaly az emlékezetes orbáni mondatot (3 gyerek, 3 szoba, 4 kerék) kifigurázó plakát nyerte a fődíjat. A kiállítás összköltségvetése idén 90 millió forint. Geszti Péter, a rendezvény egyik szervezője és kitalálója lapunknak úgy nyilatkozott: a választásokhoz közeledve mindenki jobban megnézi, hogy mire ad pénzt, és vannak olyan rendezvények, amelyek jobban kiszolgálják a kampányt.

Tavaly két olyan plakát is döntőbe jutott, amely az emlékezetes kormányfői ígéret, a minden magyarnak legyen 3 szobája, 3 gyereke és 4 kereke, köré épült. Az egyik egy régi Ikarusz-buszban lakó romacsaládot ábrázolt szociografikus módon. A másikon három hajléktalan volt látható, amint ujjatlan kesztyűjükben mutatják az említett számokat. Ez utóbbi a fő- és a közönségdíjat is megnyerte. Geszti hangsúlyozta: a zsűrit nem befolyásolták politikai szempontok, ezt bizonyítja, hogy a közönség is a hajléktalanos plakátot látta a legjobbnak. Ugyanakkor, tette hozzá, a beérkezett alkotások azt tükrözik, ami az embereket most foglalkoztatja.

Kőhalmi Andrea, az NKÖM sajtóreferense kérdésünkre elmondta: semmilyen politikai szándék nem húzódott meg a döntésük mögött, ahogyan szakmai kifogásuk sem volt a kiállítással kapcsolatban. Ugyanakkor a tárca idei költségvetése az ilyen típusú rendezvényekre jóval kisebb összegű, mint a tavalyi, így nem tudtak további támogatást elkülöníteni erre a fesztiválra - tette hozzá. Az előző évben ugyanis a millenniumi év keretében vettek részt a rendezvény finanszírozásában, az idén azonban erre már nem volt mód.

@RC