Jövő hét szerdáig dönti el a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal, hogy megindítja-e a nyomozást a MiG-felújításal kapcsolatos korrupciós vádak alapján. A Népszava arról számolt be, hogy több politikusnak is beszélt Peter Tufo a feltételezett korrupcióról.

A Népszava információi szerint Peter Tufo volt amerikai nagykövet nemcsak Demszky Gábor főpolgármesternek, hanem több politikai párt tagjának is beszélt a MiG-ek felújításával kapcsolatos feltételezett korrupcióról.

A Legfőbb Ügyészség csütörtökön a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalhoz tette át a MiG-29-esek felújításával kapcsolatban a múlt héten pénteken érkezett feljelentést. Az ügyészségi nyomozóknak a jövő héten szerdán 4 óráig kell állást foglalniuk arról, hogy megindítják a nyomozást, feljelentés kiegészítést, azaz további adatgyűjtést rendelnek el, vagy ejtik az ügyet. A Legfőbb Ügyészség a feljelentésel együtt különböző, interneten talált információkat is továbbított a nyomozókhoz. Az [origo] információi szerint a feljelentés a sajtóban megjelent hírekhez képest nem tartalmaz több adatot, részben ezért kerestek meg minden, a témával kapcsolatos hírt az interneten is a Legfőbb Ügyészség szakemberei.

A MiG-29-esek felújításával kapcsolatban a múlt héten jelent meg az a hír, hogy a titkosszolgálat információi szerint az üzletben érdekelt vállalkozók megvesztegették a HM politikai vezetőit, vagy valakit a vezetők közül. A titkoszolgálat nem erősítette meg az értesüléseket, ám Simicskó István nemzetbiztonági államtitkár első nyilatkozatában sokat sejtetően azt mondta: "jelenleg nincsenek olyan információk a Nemzetbiztonsági Hivatal birtokában, amelyek tejes mértékben alá tudná támasztani a hírt."

Demeter Ervin nemzetbiztonsági miniszter közben helyreigazítást kért a hírt elsőként közlő Stop! című internetes újságtól, amely titkosszolgálati forrásokra hivatkozva tette közzé értesülését. A miniszter azt állítja, hogy a polgári titkosszolgálatok nem folytattak nyomozást ebben az ügyben.

A hír gyors terjedését nagyban elősegítette, hogy az ügyben több, a kormányhoz közel álló politikus is állította háttérbeszélgetésekben - például az [origo] munkatársa is kapott ilyen tájékoztatást -, hogy van alapja a korrupciós ügyről szóló beszámolóknak. Ez nem jelenti azt, hogy Demeter Ervin nem állított igazat, hiszen az NBH attól függetlenül is kaphatott információkat a vesztegetésről, hogy nyomozást folytatott volna. A titkosszolgálatoknak egyébként nincs önálló nyomozati jogkörük, amennyiben bűncselekményről szereznek tudomást, arról tájékoztatniuk kell az illetékes hatóságot, a rendőrséget, az ügyészséget, vagy éppen az APEH-et. Az ügy elsősorban a katonai titkosszolgálatok hatáskörébe tartozik, a Magyar Nemzet csütörtöki híre szerint a katonai hírszerzés egyik tisztje is érintett benne. Az üzlettel összefüggésbe hozott vállakozók, Simon László és Pákh Imre titkosszolgálati megfigyelése nem okozna meglepetést, mert velük kapcsolatban már jelentek meg ilyen hírek és fegyverüzlettel kapcsolatban is felmerült a nevük. Amennyiben - és erről is szóltak a napokban terjesztett információk - az ő telefonjaikat lehallgatták, akkor anélkül képbe kerülhetett a Honvédelmi Minisztérium vezetése, hogy célirányosan a politikusokat figyelték volna.

A jövő héten szerdán ül össze a parlament Nemzetbiztonsági Bizottsága. Az ülés célja hogy tisztázzák a MiG-ekkel kapcsolatos korrupciós feltételezéseket, noha erre előreláthatólag egy alkalom nem lesz elég - mondta Keleti György a bizottság elnöke szerdán. A bizottsági elnök szerint az ügynek nemcsak Magyarország, de a NATO biztonságának szempontjából is nagy jelentősége van, hiszen egy tagállam honvédelmi minisztériumának vezetői érintettek az ügyben. A bizottság feladata, hogy kiderítse: igazak-e a gyanúsítgatások, van-e korrupció, és ha igen, akkor a kormánynak - ígéretéhez híven - vizsgálatok elé kell állnia - mondta Keleti György.

A bizottság meghallgatja majd a Nemzetbiztonsági Hivatal és a Katonai Biztonsági Hivatal vezetőit, a honvédelmi minisztert és a titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli minisztert. Szóba került a kormányfő meghallgatásának lehetősége is, erről Keleti azt mondta, hogy a bizottság dönt arról, hogy kiket akar meghallgatni.

Demeter Ervin csütörtöki nyilatkozatában felelőtlennek nevezte Demszky Gábor főpolgármestert, mert Peter Tufo volt amerikai nagykövetre hivatkozva közölte: a miniszterelnöknek másfél éve tud a korrupció gyanújáról, mert az FBI átadott az ügyben fontos információkat a kormánynak. A miniszter szerint az amerikai nyomozók nem vizsgálódtak ebben az ügyben Magyarországon.

[origo]