A Fidesz és az MDF két vitapontban megegyezik

A Népszava információi szerint ma tartja a választási együttműködési megállapodásról folytatott tárgyalások következő fordulóját a Fidesz és az MDF tárgyalódelegációja.

A demokrata fórum választmánya négy feltételt szabott a tárgyalások eredményes lezárásához. Fidesz-MDF elnevezésű közös listát állítanának. Ezt Rogán Antal, a vezető kormánypárt küldöttségének tagja szerint tudomásul veszik. Az MDF újra akarja indítani a jelenlegi képviselőcsoport 16 tagját és önálló frakciót óhajtanak alakítani. A Fidesz hozzájárul, hogy újra induljon minden jelenlegi MDF-es képviselő.

Az MDF negyedik feltétele: a Fidesznek garantálnia kellene az MDF országos lefedettségét. A lap információi szerint ez a legnehezebben teljesíthető kérés, a vezető kormánypárt ugyanis nem akarja elvenni saját jelöltjei elől azokban a megyékben a listás bejutás lehetőségét, ahonnan korábban sem jutott be MDF-es jelölt a parlamentbe.

Bár a legutóbbi egyeztetésen a tárgyalók szerint is közeledtek az álláspontok, a lap úgy tudja, hogy megakadtak az egyeztetések. A Fidesz úgy gondolja: lehetőség lesz arra, hogy kitolják a tárgyalások végső határidejét, ugyanakkor az MDF be szeretné fejezni a tárgyalásokat augusztus 31-ig. Ezután az MDF ugyanis megkezdi újabb testületi döntés nélkül az önálló választási felkészülést.

Korábban:

Még nincs megállapodás a Fidesz és az MDF közös listájáról