Az Országimázs vezetője nem reagál a feljelentésre

Jogosulatlan adatkezelés vétsége miatt eljárás indulhat az Országimázs Központ vezetője ellen, mivel a legfőbb ügyész büntetőfeljelentésként értelmezte Keller László írásbeli kérdését. Keller László kíváncsian várja a fejleményeket, az Országimázs vezeője nem kommentálja a folyamatban lévő eljárást.
Keller László szocialista országgyűlési képviselőnek az Országimázs Központtal (OK) kapcsolatban Polt Péter legfőbb ügyészhez intézett kérdését - mint minden beadványt - tartalma alapján vizsgálta az ügyészség, és feljelentésként értékelve pénteken az illetékes ügyészi szervhez továbbította. A képviselő azt kérdezte a legfőbb ügyésztől: a büntető törvénykönyv szerint büntethető-e Tóth István Zoltán, az OK vezetője azért, mert adatkezelőként közérdekű adatokat eltitkol, illetve 15 napos válaszadási kötelezettségének több mint 120 napja nem tesz eleget. Tóth István Zoltán ugyanis április 9. óta nem hajlandó válaszolni arra: kik nyilvánították győztesnek az év elején a Happy End Kft.-t a 4,2 milliárd forintos országimázs-pályázaton.

Az [origo] péneteken megkereste az Országimázs Központ sajtófönökét, aki azt közölte: mivel Tóth István Zoltán köztisztviselő, nem kommentál folyamatban lévő eljárást.

Majtényi László már két állásfoglalásában is jelezte, hogy a közbeszerzési döntőbizottságok névsora közérdekű és nyilvános adat. Az ombudsman állásfoglalása óta sem történt előrelépés az ügyben, így két héttel ezelőtt Keller László szocialista képviselő Polt Péterhez fordult. A Legfőbb Ügyészségen jövő héten döntenek arról, hogy elrendelik-e vagy megtagadják a nyomozást, esetleg feljelentéskiegészítést tartanak szükségesnek- írta az MTI.

Keller Lászó pénteken közölte: nem az volt a szándéka, hogy feljelentse Tóth István Zoltánt, ugyanakkor kíváncsian várja a fejleményeket. Mint mondta, a további lépések előtt megvárja az Állami Számvevőszék vizsgálatának eredményét, amelyre a miniszterelnök kérte fel az ÁSZ-t. A képviselő elmondta, hogy az Országimázs Központ vezetője más, szerinte közérdekű adatokat is elhallgatott a központ tavaly megkötött szerződéseivel kapcsolatban. Ebben az ügyben polgári per van folyamatban, amelyet Keller László szocialista képviselőtársával, Veres Jánossal közösen indított.

[origo]

Korábban:

Büntetőeljárást indíthatnak az országimázsfőnök ellen

Az Országimázs Központ semmibe veszi az adatvédelmi biztos ajánlását