Jogosulatlan adatkezelés vétsége miatt eljárás indulhat az Országimázs Központ (OK) vezetője ellen, miután a legfőbb ügyész büntetőfeljelentésként értelmezte Keller László írásbeli kérdését. A szocialista képviselő ebben közérdekű adat eltitkolásával vádolta Tóth István Zoltánt, aki április 9. óta nem hajlandó válaszolni arra: kik nyilvánították győztesnek az év elején a Happy End Kft.-t a 4,2 milliárd forintos országimázs-pályázaton.
A Happy Endet győztesnek nyilvánító bírálóbizottság névsora iránt először a Magyar Hírlap érdeklődött április elején. Az imázsközpont vezetője azonban többszöri levélváltás után is kibújt a válaszadás alól, majd az adatvédelmi ombudsmanhoz fordult. Majtényi László két állásfoglalásában is jelezte: a közbeszerzési döntőbizottságok névsora közérdekű és nyilvános adat. Válaszai óta ismét hónapok teltek el, majd a központ időhúzása miatt két héttel ezelőtt Keller László szocialista képviselő Polt Péterhez fordult. A képviselő írásos kérdésében azt tudakolta: a Btk. Alapján büntethető-e Tóth István Zoltán, mert adatkezelőként közérdekű adatot titkol el, s 15 napos válaszadási kötelezettségének több mint 120 napja nem tesz eleget.

A legfőbb ügyész csütörtökön elküldött írásos válaszában jelzi: a képviselő kérdéséhez fűzött tényekből megállapítható a büntetőeljárási igény. Ezért Polt Péter megkeresését tartalma alapján büntetőfeljelentésnek tekinti, amit továbbított az eljárásra jogosult fővárosi kerületi ügyészségnek. Polt hozzáfűzi: ha a jogosulatlan adatkezelés vétségének alapos gyanúja megállapítható, elrendelik a nyomozást. (A Btk. 177/A paragrafusában szereplő vétség büntetési tétele egy évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka, vagy pénzbüntetés.)

A 4,2 milliárdos Happy End-pályázat ügyében az adatvédelmi ombudsman állásfoglalásait követően Stumpf István kancelláriaminiszter július 9-én írásos ígéretet tett arra, hogy valamennyi közbeszerzési döntőbizottság névsorát nyilvánosságra hozzák 1995-ig visszamenőleg a Miniszterelnöki Hivatal honlapján. Stumpf július közepére ígérte az adatok feltöltésének kezdetét. A www.kozbeszerzes.gov.hu címen egy hete, tehát egy hónapos csúszással jelentek meg az első dokumentumok. A szelektálás logikája egyelőre nem igazán érthető: 1997-től 1999-ig került nyilvánosságra tizennégy gépkocsi-, üzemanyagkártya-, tartálykocsis üzemanyag- és informatikai tender, köztük több eredménytelen is. Ezen időszak országimázs-pályázati részletei továbbra sem ismertek. A közlés menetrendjéről és annak logikájáról csütörtökön érdeklődött a Magyar Hírlap a Miniszterelnöki Hivatal közbeszerzési igazgatóságán, ahol több megkérdezett beosztott pontos információkért az igazgatóhoz, ő viszont a főigazgatóhoz irányította a lapot. A főigazgató egyelőre nem válaszolt.

Korábban:

Az Országimázs Központ semmibe veszi az adatvédelmi biztos ajánlását