A honvédelmi miniszter azt állítja, hogy a botrány kirobbanása előtt nem is hallott a MiG-felújításokkal kapcsolatban korrupció gyanújáról. Homoki János, a HM politikai államtitkára pedig feljelentette a feljelentőt.

Álhír. Ezzel a szóval jellemezte Szabó János honvédelmi miniszter a részben az ő felelőségét is firtató, a vadászgéptenderrel kapcsolatos információkat. A már több mint egy hete lebegtetett történet lényege, hogy a MiG-29-esek felújításáért lobbizó csoport megvesztegette a Honvédelmi Minisztréium legfelső, politikai vezetőit. Az első tudósítások inkább Homoki János politikai államtitkár személyét hangsúlyozták ki, de a frissebb beszámolók szerint a miniszter lehet az ügy érintettje. Szabó János azonban azt állítja, hogy rágalomhadjárat folyik ellene.

A korrupcióról szóló információk általában titkosszolgálati forrásokra hivatkozva jelentek meg. A polgári titkosszolgálatokat irányító miniszter azonban nem erősítette meg az értesüléseket. Demszky Gábor főpolgármester viszont azt mondta, hogy Peter Tufo volt amerikai nagykövettől úgy tudja, az FBI-nak is vannak információi a MiG-ekkel kapcsolatos visszaélésekről. Tufo érdemben nem cáfolta, de nem is erősítette meg az SZDSZ-es politikus állításait, amelyeket egyébként kormánytisztviselők flelőtlennek és főként hamisnak neveztek.

A sajtóhírek megjelenése után (és információink szerint azok alapján) feljelentést is tett egy magánszemély a Legfőbb Ügyészségen, amit a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal vizsgál, és a jövő héten szerdáig dönti el, hogy megindítja-e a nyomozást. Homoki János politikai államtitkár hamis vádra hivatkozva ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az ügyészségen.

Az ügy alapját továbbra is fenntartják a sajtó által megbízhatónak tartott források, hiszen újabb és újabb információik jelennek meg a korrupció lehetőségéről. Az RTL Klub például megtudta, hogy a HM meg akarta venni a Dunai Repülőgépgyárat, mint a MiG-ek felújításának egyik korábban lehetségesnek tartott kivitelezőjét, és az üzletben megjelent Pákh Imre, Torgyán József egyik bizalmasa is. A Magyar Nemzet szerint egy katonai hírszerző is érintett az ügyben, aki megfigyeltette az említett Pákh Imrét és társát, Simon Lászlót, és ő rendelt róluk fényképeket, amint Torgyán Józseffel nyaralnak a Karib-szigeteken.

[origo]

Korábban:

Több politikus is beszélt a MiG-ügyről
(2001. augusztus 16.)