Újabb paneltűz Budapesten

Kiégett egy 10 emeletes panelház egyik lakása a X. kerületben. A tűz során egy rendőr könnyebb sérüléseket szenvedett. Az okokat még vizsgálják. Az [origo]-nak nyilatkozó szemtanú arról számolt be, hogy a tűz nagyságához képest óriási volt a helyszínen a készültség.

Fotó: Havaria Press
Tűz ütött ki a főváros a X. kerületében, az Újhegyi lakótelep egyik panelházának lakásában. A Lenfonó utcai 10 emeletes ház ötödik emeletén egy lakás teljes terjedelmében kiégett.

Este fél kilenc körül érkezett a tűzoltókhoz a riasztás, akik nagy erőkkel a helyszínre vonultak. 12 járművel 60 tűzoltó segédkezett az oltásban, és körülbelül 5-6 perc alatt sikeresen megakadályozták a tűz továbbterjedését.

Könnyebb sérülést egy járőr szenvedett, aki  eslőnek ért a helyszínre. A rendőrjárőr a gyors intézkedésért kitűntetést kap.

A tűz nem terjedt át másik lakásra, viszont a kiégett lakást el kellett hagyniuk a lakóknak, mert lakhatatlanná vált. A tűz okát még keresik. Arra a feltételezésre, hogy gyújtogatás okozhatta a tüzet, Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivője nem kívánt reagálni, annyit mondott, hogy a vizsgálat még folyik.

Molnár az [origo]-nak elmondta, hogy a tűz hasonlóan veszélyes volt a szerda hajnali XIX. kerületi esethez, ahol hárman meghaltak. A mostani eset annyiból volt szerencsésebb, hogy a tűz keletkezésekor a lakásban nem tartózkodott senki. A lángok azonban hamar továbbterjedhettek volna, ez indokolta a nagy készültséget. Egy (a szemközti házban lakó) szemtanú az [origo]-nak arról számolt be, hogy a 12 tűzoltóautón kívül 2 rendőrségi kisbusz és 3 rendőrautó is a helyszínre érkezezett. Emellett az elektromos művek és a gázművek is kiérkezett az égő házhoz, összesen három autóval. A ház előtt öt mentőautó várakozott a sérültekre, de rájuk nem nagyon volt szükség.

Talán az egy nappal korábbi, hasonló tűzeset súlyossága miatt nagy pánik tört ki a házban. A ház előtt és mögött annyi érdeklődő gyűlt össze, hogy forgalmi dugó keletkezett. Sokan az 5. szint környékén lakó tolókocsival közlekedő férfiért aggódtak, de neki is sikerült kijutnia a házból. Úgy tudjuk, a darus tűzoltóautókra nem is volt szükség, mert a lépcsőkön el lehetett hagyni a házat. A lapunknak a történtekről beszámoló szemtanú szerint az összegyűlt érdeklődők között alig lehetett lépni. Az akkor hazaérkező lakók - mint egy koncerten - harcoltak a tömeggel az előbbre jutásért.

A lakók az ablakon hömpölygő füst megszűnéséből tudták, hogy eloltották a lángokat. A helyszínen intézkedő tűzoltók pedig hamarosan hangosbeszélőn bemondták, hogy az 5. emelet fölötti szinteken lakók visszamehetnek a házba. Ezt követően körülbelül 10 perc múlva az harsogták, hogy minden lakó visszatérhet otthonába, kivéve a kiégett lakás tulajdonosai.

[origo]

Korábban:

Újabb lakástűz Budapesten

Súlyos állapotban van a panelháztűz sérültje

Hárman haltak meg egy lakástűzben