Hirtelen kormánymozdulat okozhatta Vancsik halálát

Befejeződött a helyszíni szemle az M7-esen, ahol péntek éjjel halálos balesetet szenvedett Vancsik Zoltán szocialista képviselő. A balesetet feltehetően egy - nagy sebességnél bekövetkezett - hirtelen kormánymozdulat okozta.
Fotó: HavariaPress
Befejeződött a helyszíni szemle az M7-esen, ahol péntek éjjel halálos balesetet szenvedett Vancsik Zoltán szocialista országgyűlési képviselő. A képviselő egy Peugeot 306-os gépkocsival a Balaton irányából Budapest felé tartva, az autópálya 55-56 kilométer közötti, egyenes szakaszán megelőzött egy kamiont, majd hirtelen jobbra rántotta a kormányt, és az út menti árokba vágódott és egy fának ütközött. A képviselő kirepült az autóból és a helyszínen meghalt.

A vizsgálat eddigi eredménye szerint a balesetet feltehetően egy hirtelen kormánymozdulat okozta- mondta az [origo]-nak Németh Lajos rendőr alezredes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Az előzés után a képviselő visszatért sávjába, majd egy pillanatnyi figyelmetlenség miatt - amit okozhatott egy telefoncsörgés, egy cigaretta, vagy akár egy oldalpillantás is - elrántotta a kormányt.

Az M7-esnek ezen a szakaszán már befejeződtek a felújítások, tehát 130 km/óra a megengedett sebesség, egyelőre nem tudni, hogy a képviselő ezt a határt túllépte-e, de ha nem is lépte túl, valószínűsíthető, hogy nagyon gyorsan ment. Németh Lajos rendőr alezredes az [origo] kérdésére elmondta: nem tudták megállapítani, hogy a képviselő használt-e biztonsági övet, de egy ilyen nagy sebességű balesetnél ennek szinte nem is lett volna jelentősége.

Jelenleg szakértők vizsgálják a baleset körülményeit: műszaki szakértők vizsgálják a felismerhetetlenségig összeroncsolódott gépkocsit, emellett vizsgálni fogják a vezető magatartását-, hogy mi okozhatta ezt a hirtelen mozdulatot, a képviselő holttestét pedig orvos szakértők vizsgálják meg.

Vancsik Zoltán 1943. április 27-én született Baján. 1985-től a Pénzügyi és Számviteli Főiskola Zalaegerszegi Intézetének a hallgatója, 1989-ben üzemgazdász-oklevelet szerzett.

A Magyar Szocialista Párt és a Magyar Országgyűlés is saját halottjának tekinti Vancsik Zoltánt. Az MSZP közleményében ez áll: "Vancsik Zoltán kérlelhetetlen kritikusa volt a közélet visszáságainak, elkötelezett híve a demokrácia normáinak. Politikai tevékenységében meggyőződéssel képviselte azt az elvet, hogy a mindenkori hatalom felelősséggel és elszámolással tartozik választóinak. Mindvégig azért dolgozott, hogy ezek az elvek a magyar országgyűlésben is érvényesüljenek."

Vancsik Zoltán az MSZP alapító tagja. 1994-ben Székesfehérvárról egyéni jelöltként választották meg országgyűlési képviselővé, majd 1998-ban az MSZP Fejér megyei listáján került a parlamentbe. 1995-től pártja frakcióigazgatója, majd 1998-tól frakcióvezető-helyettese volt a törvényhozásban. Az 1995. december 22-én alakult, a magyar-orosz olajszállítások kapcsán felmerült összeférhetetlenségi-korrupciós vádakat kivizsgáló ideiglenes bizottság alelnöke, és 1996. április 16-tól részt vett a nemzetbiztonsági állandó bizottság tevékenységében is. 1995. április 1-jétől az MSZP frakcióigazgatója. 1998-ban listán került a törvényhozásba, tagja lett a nemzetbiztonsági bizottságnak.

[origo]

Korábban:

Halálos autóbalesetet szenvedett Vancsik Zoltán

Elhunyt Vancsik Zoltán