Budapest második legnagyobb épülete lesz az új BS

Ma délben a Népstadionban tartotta kihelyezett ülését a kormány.A tanácskozás napirendjén az 1999 decemberében leégett Budapest Sportcsarnok újjáépítése, a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság és a 2012-es olimpia megpályázása szerepelt. Az ülés befejeztével Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter tájékoztatta a sajtót: a kormányfő úgy fogalmazott, hogy még őt is meglepték a 2002 augusztusára elkészülő új sportcsarnok dimenziói

Orbán elmondta: a 23,5 milliárd forint költséggel épülő új Budapest Sportcsarnok egész Európa dísze lesz, földrészünk legnagyobb, legkorszerűbb sportrendeltetésű, fedett létesítményéről van szó. Mi több: hazánkban eddig - a Parlamentet leszámítva - nem építettek ilyen méretű épületet. A kormányülésen bemutatták a teljes, 30 000 négyzetméteres terület rekonstrukciós tervét, melynek keretében az egész környéket, így a jelenleg meglehetősen riasztó, elhanyagolt buszpályaudvart és parkolót is teljes mértékben átalakítják, plusz 4-5 milliárd forintért.

Minderről Orbán már tárgyalt Demszky Gáborral, Budapest főpolgármesterével, valamint a főváros főépítészével is. "Teljes a konszenzus, ami azért is lényeges, mert különböző tulajdonban lévő területek felvásárlásáról van szó", hangsúlyozta a miniszterelnök. "A százszázalékos egyetértés a 2012-es nyári játékok megrendezésére vonatkozó pályázattal kapcsolatban is megvan, s kiváltképp örvendetes, hogy a kibővített kormányülés valamennyi résztvevője szerint a pályázat, illetve az olimpiarendezés nemcsak kívánatos, hanem lehetséges is", húzta alá Orbán, rámutatva, hogy a magyar nemzet közös, nagy vállalkozásáról van szó, olyan ügyről, melyet a Magyar Köztársaság valamennyi polgára nyugodt szívvel és lelkiismerettel vállalhat. Döntés született arról, hogy a kormány megfinanszírozza az olimpiarendezés megvalósíthatósági tanulmányának elkészítését.

Deutsch Tamástól megtudtuk: összesen 3,68 milliárd forint plusztámogatást kap a magyar sport, ebből 1,1 milliárd az utánpótlás-nevelés (Héraklész-program: 320 millió, Bozsik-program 150 millió stb.), összesen 1 milliárd a MOB (400 millió), a Nemzeti Sportszövetség (150 millió) és a sikeres hazai élsport-műhelyek és kiemelkedő sportesemények (450 millió) támogatására fordítódik, további 620 millió megy az olimpiai pályázat előkészítésére és mintegy egymilliárd a 2002-ig felállítandó első magyarországi - NOB-akkreditációval rendelkező - doppinglaboratórium felállítására.

A kormány támogatja a Magyar Labdarúgó Szövetség döntését a 2008-as Európa-bajnokság egyedül történő megrendezését illetően. A pályázatra 200 milliót szavazott meg a kormányülés, továbbá megajánlották a szükséges kormánygaranciákat is. Három hónapon belül el kell készíteni a fejlesztési programok hatástanulmányait is.

Döntés született arról is, hogy az állami tulajdonú sportlétesítmények olimpiai felkészülési központokként funkcionálnak tovább a jövőben. Az Országos Sportegészségügyi Intézet (Sportkórház) rekonstrukcióját megkezdik, és 2004-ig be is fejezik, melynek köszönhetően a világ egyik legmodernebb ilyen rendeltetésű intézménye várja majd a rászorulókat.

Az új BS és környezete egyszerre készül majd el, részben a francia Bouygues konzorcium kivitelezésében, amely elkészülte után üzemelteti is az új létesítményt. A kormánynak a 23,5 milliárd forintot 12 éves ütemezésben kell törlesztenie, 2003-tól kezdve. A megnövelt kiadások forrásait a nemzetgazdaság remek teljesítménye fedezi - hangsúlyozta Orbán -, kiemelve, hogy az eredmények még az optimista várakozásokat is felülmúlják. Így nincs szükség a költségvetés tartalékához nyúlni, annál is inkább, mert az már gyakorlatilag kimerült, jobbára az idei árvizek okozta károknak miatt.

Befejezésül Deutsch elmondta, hogy a 38 létesítményt érintő stadionrekonstrukciós programba - melynek 2003 közepéig kell befejeződnie - eleve bekalkulálták a 2008-as Eb-rendezés igényeit. Azaz: a felújított stadionok közül választják ki azt a két, egyenként ötvenezres, továbbá azt a hat, egyenként 30 000-es pályát (plusz az egy tartalékot), amelyek elengedhetetlenül szükségesek egy labdarúgó Európa-bajnokság megrendezéséhez.

Ch. Gáll András