Elsőfokon elítélték a lakásmaffia-per vádlottjait

Lakásmaffia-perben találta bűnösnek a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) Lakatos György elsőrendű vádlottat, élettársát, két nőrokonát és két ügyvédet. Az ítélet nem jogerős.

Lakatos Györgyöt a bíróság első fokon hat év börtönre ítélte aljas indokból elkövetett személyi szabadság megsértése, kifosztás, csalás és zsarolás miatt. Élettársa és két nőrokona társtettesként felfüggesztett szabadságvesztést kapott. Az ügyvédeknek pedig egyenként negyedmillió forint pénzbüntetést kell megfizetniük gondatlanul elkövetett közokirat-hamisítás miatt.

Az elsőfokú ítélet szóbeli indoklásában a PKKB bírája közölte: a védelem álláspontjával ellentétben a perben igenis lakásmaffiáról van szó, bár ez a megállapítás főként az elsőrendű vádlott magatartására érvényes.

A bíróság szerint a Lakatos-család tudatosan szemelte ki a segítségre szoruló, idős vagy alkoholista sértetteket abból a célból, hogy megszerezze ingatlanaikat, ingóságaikat.

Az eljárás adatai szerint az elsőrendű vádlott és három társa 1998-ban négy magányosan élő sértettől megtévesztéssel, vagy kényszerrel, fenyegetéssel, fogva tartással, esetenként bántalmazással próbálta megszerezni ingatlanát. Volt olyan eset, amikor hónapokig őrizték az idős sértettet és olyan félelemben tartották, hogy akkor sem volt bátorsága segítséget kérni, amikor egyedül elmehetett a boltba.

Az ügyvédek pedig, valótlan tartalmú adásvételi szerződések elkészítésével, gondatlan módon elősegítették az áldozatok kisemmizését.

A vádlottak az eljárásban tagadták bűnösségüket, a védelem fellebbezett a PKKB döntése ellen, így a lakásmaffia-per másodfokon a Fővárosi Bíróságon folytatódik.