A KEHI nyomozást követel Dunaferr-ügyben

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) panasszal fordult a rendőrséghez, mert megszüntették a nyomozást a Dunaferr Rt. vagyonkezelői szerződése ügyében. A KEHI elnöke szerint a rendőrség nem vette figyelembe, hogy olyan emberek lehettek a cég vagyonkezelői, akik összeférhetetlenség miatt a törvény szerint nem juthattak volna ilyen pozícióba.

 A Horn-kormány idején az ÁPV Rt. az Acél XXI. Kft-t bízta meg a Dunaferr vagyonkezelői jogával. Az Acél XXI. tagjai közül többen is a Dunaferr menedzsmentjében dolgoztak, és ez összeférhetetlen a törvény szerint a vagyonkezelői joggal. A KEHI szerint az ÁPV Rt. megszegte a törvényt, mert a győztesnek kihozott Acél XXI ajánlatát el se fogadhatta volna az ÁPV.

A KEHI több mint fél évvel ezelőtt tett feljelentést az ügyben, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán. A nyomozó hatóság a közelmúltban közölte, megszüntették az eljárást, mert nem találtak törvénytelenséget. Sepsey Tamás, a KEHI elnöke szerint a rendőrség nem vette figyelembe azokat az információkat, amelyek a feljelentésben szerepeltek. Ezért most egy 50 oldalas panasszal fordult a rendőrséghez, a nyomozás folytatását kérve.

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának egy albizottsága is foglalkozik az Acél XXI. Kft. szerepével, és a tagok által felvett egy milliárd forintnyi sikerdíjjal. A vizsgálóbizottság a Fidesz javaslatára alakult.

Korábban:

Megszüntették az eljrását a Dunaferr-szerződést ügyében

Az ÁPV Rt. és a Dunaferr vezetőit hallgatná meg a Fidesz