Az ÁPV Rt. és a Dunaferr vezetőit hallgatná meg a Fidesz

Várhatóan az ÁPV Rt. és a Dunaferr vezetőit is meghallgatja majd az a parlamenti bizottság, amelynek megalakítását a Fidesz-frakció az Országgyűlés múlt heti rendkívüli ülését követően javasolta. Az ülésen leszavazták az ellenzék bizottságok felállításáról szóló javaslatait, majd a Fidesz bejelentette, hogy ők is akarnak vizsgálódni a Dunaferr ügyében, csak más szemszögből.

Várhatóan az ÁPV Rt. és a Dunaferr jelenlegi és korábbi vezetőit is meghallgatja majd az a parlamenti bizottság, amelynek megalakítását a Fidesz-frakció az Országgyűlés múlt heti rendkívüli ülését követően javasolta.

Latorcai János, a gazdasági bizottság fideszes elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a Bogár László miniszterelnöki hivatali államtitkár által a Dunaferr-ügyről készített összefoglaló alapján szükségesnek nevezte az albizottság létrehozását.

Korábban, az SZDSZ javasolta, hogy hozzanak létre egy vizsgálóbizottságot, amely az ÁPV Rt. és a Magyar Fejlesztési Bank tulajdonában lévő cégek megrendeléseit vizsgálja, különös tekintettek a miniszterelnök édesapja, Orbán Győző Dunaferr-től kapott megrendeléseire. Emellett az MSZP is kezdeményezte egy vizsgálóbizottság létrehozását, ezért Áder János házelnöknek össze kellett hívnia a Parlamentet a nyári szünet alatt. A kormánypárti képviselők és a MIÉP nem támogatták a vizsgálóbizottságok felállítását. A koalíciós pártok képviselői bár jelen voltak, nem szavaztak a napirendről. Így határozatképtelenné vált az Országgyűlés, és Áder János feloszlatta az ülést.

Várható volt, hogy a kormánytöbbség és a MIÉP ellenállása miatt a vizsgálóbizottságok nem alakulhatnak meg. Miután a kormánypárti képviselők többsége nem szavazott a napirenddel kapcsolatban, az országgyűlés nem is dönthetett a vizsgálóbizottságok felállításáról. A felháborodott szocialisták és szabad demokraták a koronához vezető parlamenti lépcsőn folytatták az ülést, részparlament néven. A levezető elnök Kóródi Mária (SZDSZ) volt, felszólalt Keller László (MSZP) és Bauer Tamás (SZDSZ) is. Mindketten tovább érveltek a vizsgálóbizottságok mellett, és azt ígérték, jövőre úgyis olyan Parlament ül össze, ahol többségben lesznek a vizsgálatok támogatói. A választási győzelmükről beszélő baloldali politikusokon az arra járó kormánypártiak gúnyosan mosolyogtak. A lépcsőn állva ülésezők munkacsoportokat választottak magukból a vizsgálóbizottságok helyett.

Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatón jelentette ki, tulajdonképpen a Fidesz is akar vizsgálóbizottságot Dunaferr ügyben, csak az Orbán bánya helyett az Acél XXI. Kft.-re koncentrálna a vizsgálat. A gazdasági bizottság eseti albizottságaként működne az Acél XXI működését felderítő testület. Az Acél XXI. a Horn kormány idején kapta meg a Dunaferr kezelői jogát. A kft-t vezető 21 személy közben a Dunaferr vezetésében is részt vett, és többen közülük tulajdonosai voltak olyan cégeknek, amelyek beszállítói voltak a Dunaferrnek. Rogán Antal fideszes képviselő információi szerint a Horn- kormányhoz közel álló 21 személy 1996 és 2001 között 1 milliárd forint sikerdíjat, és 1,6 milliárd forint fizetést vett fel a Dunaferr körül végzett tevékenységéért. A Fidesz szerint ezt az ügyet kell kivizsgálni, és az ellenzék csak ezt leplezendő balhézik az Orbán bánya körül. Szájer szerint vizsgálni lehet az Orbán bánya körüli Dunaferr szerződést is, ha a bizottság általában utána jár a Dunaferr körüli szerződéseknek, különös tekintettel az Acél XXI működésének.

Korábban:

Orbán eljárást indítana a Dunaferr-sikerdíjak miatt

Csak napirend előtt és az üléstermen kívül vitatkoztak a képviselők