Másfél százalékkal alacsonyabb távhődíjemelést hagyott jóvá a főváros vezetése a tervezettnél. A városházi kabinetülés után a koalíciós pártok azzal indokolták a döntést: a legfontosabb kiadásokra elegendő a megszavazott 13,73 százalékos drágítás, s nem akartak a szükségesnél nagyobb terhet róni a lakosságra. A jövőben egy korábbi megállapodás értelmében legfeljebb az energiaárak változásával megegyező mértékű emelkedésre kell számítani.

Az eredeti tervekkel szemben nem 15,2, hanem 13,73 százalékkal drágul a távhő ára szeptember 1-jétől a fővárosban. A másfél hét múlva esedékes díjemelés azonban az önkormányzat vezetése szerint így is fedezi a költségeket.

A városvezetés azért határozott a 13,73 százalékos díjemelés mellett, mert ezzel még mindenképpen biztosítani lehet a távhőszolgáltatás minőségét - tudtuk meg Gy. Németh Erzsébettől. A fővárosi koalíció szocialista frakcióvezetője hangsúlyozta: így valamekkora összeg jut a fejlesztésekre is. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni a lakosok teherbíró képességét, s ezért a döntéshozók ügyeltek arra is, hogy minél kisebb mértékben növeljék a lakosságra háruló terheket - tette hozzá Gy. Németh Erzsébet.

Az áremelésre egyébként nem csupán a gázár július 1-jétől bevezetett 12 százalékos drágítása miatt van szükség. Elengedhetetlenné teszi az intézkedést is, hogy a Magyar Energia Hivatal - a fővárosi távhőcég szakértői szerint - irreálisan magas árakat szabott meg a távhőárakban. Emiatt a Budapesti Erőmű Rt. a korábbinál lényegen többet kér a hőért a Főtávtól.

Mint a Népszava már korábban megírta, a távhőtörvény értelmében 2003-ig egyedi mérésűvé kell tenni a házakat, s emiatt a hőközpontok is átalakításra szorulnak. Ezt a 2-3 milliárdos beruházás is be kell építeni a díjba - magyarázta akkor lapunknak Kollár György, a Városháza SZDSZ-es koordinációs tanácsnoka. Mindezek figyelembevételével dolgozták ki a szakértők az új díjszámítási metódust, s ezzel együtt kalkulálták ki a 15,2 százalékos díjemelést.

A 13,73 százalékos drágulás a főbb dolgokra elegendő lesz, mindenre nyilvánvalóan nem futja majd. A tulajdonos önkormányzat azonban így döntött, ennyiből fogunk tehát gazdálkodni - mondta lapunknak László György, a Főtáv Rt. kommunikációs igazgatója.

A Főtáv és a fővárosi önkormányzat hároméves szerződése értelmében viszont 2003-ig kizárólag az energiaárak változásának megfelelő mértékű áremelésre kell számítani.

Korábban:

Minden huszadik háztartás nem fizet távhődíjat