Jövő héttől vizsgálja a lex Répássyt az Alkotmánybíróság

Az Alkotmánybíróság (AB) a jövő héten megkezdi a sajtóban közölt vélemények helyreigazításáról rendelkező, még ki nem hirdetett törvény, a lex Répássy elemzését - közölte tegnap Németh János elnök. Holló András, a testület helyettes vezetője azt emelte ki: az év egyik legfontosabb döntése az a határozat volt, amelyet az adórendőrség ügyében hoztak.

Az alkotmánybírák azt szeretnék, ha munkájukról főként szakmai elemzések látnának napvilágot - jelentette ki tegnapi tájékoztatóján Németh János, a testület kedden újjáválasztott elnöke. A sajtóban megjelenő észrevételeket hasznosítják ugyan - tette hozzá -, de szerinte ez nem pótolhatja a mélyebb elemzést. Kérdésünkre az elnök közölte: a népszavazás és az adórendőrség ügyében hozott határozataikat az elmúlt fél év legjelentősebb döntései közé sorolja. Holló András helyettes elnök ugyancsak az adónyomozók ügyét emelte ki. Mint mondta: megerősítették, hogy a kétharmados törvények tiszteletben tartása elengedhetetlen. Az AB elnöke fontosnak ítélte, hogy az idén nőtt a bírói testülethez érkező beadványok száma. Az év végére, tette hozzá, ez elérheti az 1500-at. A nyári szünet utáni időszakot a lex Répássy elemzésével kezdik.

Az Országgyűlésben már megszavazott, de még ki nem hirdetett törvény előzetes kontrollját – a köztársasági elnök indítványára - soron kívül végzik el. Válaszra vár: elrendelhető-e a sajtóban közölt vélemények helyreigazítása. Németh János beszélt arról is, hogy az eutanázia tárgyalását új beadvány alapján folytatják. Mivel ugyanis megváltozott az a törvény, amelyet évekkel ezelőtt megtámadtak az Alkotmánybíróság előtt, a kérelmező a testület felhívására májusban módosította indítványát.

Korábban:

Mádl valószínűleg nem írja alá a lex Répássy-t