A pécsi önkormányzat 1997-ben megszüntette a detoxikáló állomást. Ugyanakkor a Baranya Megyei Közigazgatási Hivatal szerint a detoxikáló fenntartása önkormányzati feladat. Az ügy már a Legfelsőbb Bíróságnál van, ítélet még nincs. A részegeket Pécsett jelenleg a belgyógyászaton és a pszichiátriai osztályon látják el, ezzel egyik osztály vezetője sem ért egyet.

Pécsett már évek óta nem működik a részeg emberek kijózanítását végző detoxikáló állomás. 1997-ben ugyanis a pécsi önkormányzat megszüntette a detoxikálót, mivel úgy értelmezték a jogszabályokat, hogy nem kötelességük fenntartani az intézményt. A Baranya Megyei Közigazgatási Hivatal ekkor törvényességi észrevételt tett, és kérte, hogy az önkormányzat szüntesse meg a detoxikáló nélküli állapotot. A Közigazgatási Hivatal szerint ugyanis egy 1972-es minisztertanácsi rendelet előírja az önkormányzatoknak a detoxikáló üzemeltetését. Mivel a pécsi önkormányzat nem tett eleget a Közigazgatási Hivatal kérésének, ezért a hivatal a pécsi bírósághoz fordult. A bíróság a Közigazgatási Hivatalnak adott igazat, ezt a döntést az önkormányzat megfellebbezte, és az Alkotmánybírósághoz fordult. Az Alkotmánybíróság viszont megsemmisítette a '72-es rendeletet, mivel az alkotmányba ütközött, mert csak törvényben lehet bármit is előírni az önkormányzatoknak.

A detoxikálók működéséről, fenntartásáról külön jogszabály nem rendelkezik, az önkormányzati és az egészségügyi törvényből viszont el lehet oda jutni, hogy a fenntartásuk az önkormányzatok feladata, amennyiben a detoxikálás az egészségügyi alapellátáshoz tartozik.

A pécsi önkormányzat fellebbezést nyújtott be a bíróság döntése ellen, mely a Közigazgatási Hivatalnak adott igazat, így került az ügy a Legfelsőbb Bírósághoz - mondta Walter Tibor, a Baranya Megyei Közigazgatási Hivatal osztályvezető-helyettese az [origo]-nak.  A Legfelsőbb Bíróságon legkorábban idén ősszel születhet ítélet.

A részeg emberek detoxikálása Pécsett jelenleg a Baranya Megyei Kórház pszichiátriáján és a belgyógyászati osztályán zajlik. Tényi Tamás, a Pszichiátriai és Orvosi Pszichológiai Klinika adjunktusa az [origo]-nak elmondta, hogy általában azok a részeg emberek kerülnek hozzájuk, akik nagyon agresszívak, a többi detoxikálásra várót inkább a belgyógyászaton látják el. Az utóbbi két hétben körülbelül 6 detoxikálásra váró ember fordult meg az osztályon. Tényi Tamás szerint feltétlenül szükség lenne külön detoxikáló állomásra.

"Nagyon zavarják a betegellátást a részeg emberek"- mondta az [origo]-nak Pár Alajos, a Baranya Megyei Kórház belgyógyászatának igazgatóhelyettese. A belgyógyászati vezető elmondta, hogy nincs elég emberük arra, hogy amikor a klinika ügyeletes, és sorban érkeznek az infarktusos, a tüdőembóliás, vérző betegek, akkor a nővérek a részegekkel "harcoljanak". A súlyos betegeket is zavarják a randalírozó részegek, ezért is szükség lenne egy külön detoxikáló állomásra, mint ahogy az régebben is volt - mondta Pár Alajos.

A pécsihez hasonló helyzet állhat elő hamarosan Miskolcon is, mivel a miskolci detoxikáló a megszűnés szélére került - erről korábban az [origo] már beszámolt. Már Miskolcon is mindennaposak a botrányos jelenetek, a részegek gyakran rátámadnak a skizofrén betegekre vagy akár az ápolókra.

[origo]

Korábban:

Részegek verik a skizofréneket - menekülnek az orvosok