Százmilliárd hiányzik az oktatásból

Nyugodt munkát, gyerekközpontú iskolát, a pedagógusoknak pedig 20 százalékos béremelést ígért tanévnyitó beszédében Pálinkás József oktatási miniszter. A tárca vezetője szerint új iskolákra és a meglévő épületek modernizálására 2010-ig "néhány százmilliárd" forintra és az önkormányzatok saját forrásaira van szükség. Szakértők számításai szerint, amikkel a miniszter egyetértett, a szeptemberi 20 százalékos fizetésemeléssel a tanárok keresetének reálértéke jövőre érheti el a 1990-es szintet.

A közoktatás nem a kísérletezgetés terepe, ezért a 2001-2002-es tanévben is a nyugodt, kiegyensúlyozott munka a cél - jelentette ki Pálinkás József az oktatás irányítói számára tartott tanévnyitó beszédében. Augusztus 29-én, illetve szeptember 3-án 1,6 millió általános és középiskolás diák, valamint mintegy 152 ezer pedagógus kezdi meg a tanévet. Az iskola elsősorban a gyerekekért van, így minden változtatást ebből a szempontból kell vizsgálni - mondta a júliusban hivatalba lépett, magát "elsőéves" miniszternek aposztrofáló Pálinkás József.

A tárca vezetője szerint a hazai iskoláknak megfelelő környezetet kell biztosítaniuk a versenyképes oktatáshoz, s külső megjelenésükben is sugallniuk kell az otthonosság érzését. Mint Pálinkás József fogalmazott: "kell hogy legyen ennek az országnak néhány 100 milliárd forintja az iskolaépületek megújítására." A miniszter elmondta: 2010-ig szeretnék végrehajtani a "XXI. századi iskola" programot, s erre már a 2003-as költségvetésben is elkülönítenek forrásokat. Hozzátette azonban: e cél megvalósításakor az önkormányzatokra is számítanak. Borsod megyében már el is indult egy felmérés, hogy hol és milyen mértékű beruházásra van szükség.

Októberre a tanároknak meg kell kapniuk 20 százalékos béremelésüket - szögezte le a miniszter. A Pedagógusok Szakszervezetének számításai szerint a szeptembertől esedékes 20 százalékos béremeléssel egy 6-8 éve tanító általános iskolai tanár keresete nettó 7 ezer forinttal, egy 30 éve dolgozó középiskolai tanáré nettó 9 ezer forinttal emelkedik. A miniszter megerősítette: a pedagógusbérek reálértéke 2002-re érheti el az 1990-es szintet. A béremeléssel együtt nő a kötelező órák száma is, ám a pluszórákat idén a kerettantervekre, jövőre tanórán kívüli fejlesztőtevékenységekre kell fordítani. Fontos cél, hogy a települések tartsák meg helyben az alsó tagozatos osztályokat. Pálinkás József egy kérdésre válaszolva elmondta: húsz gyermekkel még fenntarthatók ezek a kistelepülési iskolák.

A miniszter bírálta a művészetoktatási intézmények egy részének működését. Mint mondta: sok tanár - néhol megfelelő képzettség nélkül - itt szerez mellékjövedelmet magának. A jövőben ezért kellő szigort alkalmaznak, hogy az ilyen intézményekre fordított költségvetési forrásokat megfelelően használják fel, s ez a pénz másutt ne hiányozzon.

A 2005-ben bevezetendő kétszintű érettségiről szólva a miniszter megjegyezte: a cél az, hogy a diákokat kizárólag középiskolai teljesítményük alapján vegyék fel az egyetemek, s csak aztán tanítsák meg nekik a speciális ismereteket.

Egyharmaddal többe kerül az iskolakezdés

Egy diák iskolakezdésre való felkészítése nagyon szűken 15-20 ezer forintos kiadást jelent a szülőknek. Az oktatási minisztérium hivatalos közlése szerint alsó tagozaton 2-4 ezer forint, felső tagozaton 5-6 ezer, középiskolában 8-10 ezer forint egy-egy tankönyvcsomag ára. A Tárki felmérése szerint tavaly az elsős, az ötödikes és a hetedikes diákok szüleinek átlagosan 3800, 5600, 6600 forintot kellett kiadniuk a tankönyvekért. Egy könyv ára ma átlagosan 690 forint. A tárca szerint az ezer leggyakrabban megrendelt tankönyv esetében az áremelkedés tavalyhoz képest nem éri el az 5 százalékot. Az iskolatáskák 4-10 ezer forintba, a tolltartók 600-3 ezer forintba kerül, a boltok által összeállított füzetet, színes papírt, rajzlapot, vonalzót tartalmazó csomag ára 800 forint körül mozog. 260-900 forint egy színesceruza-készlet ára, a vízfesték 250-700 forintba kerül, egy jobb számológép kedvező áron 3 ezer forintért kapható. Így ha egy szülő teljesen új iskolai "arzenált" is akar vásárolni, további 10-15 ezer forintot kell kiadnia és akkor még nem beszéltünk az új cipőről, ruhákról, a tornafelszerelésről, amit a gyerekek évről évre kinőnek.

Nem egyszerre csengetnek

Idén a tárca két iskolakezdési időpontot lehetővé tett az iskoláknak. Az első hivatalos tanítási nap augusztus 29-e, szerda, de az intézmények választhatják a hétfői, szeptember 3-ai időpontot is. Pálinkás József miniszter ismeretei szerint az iskolák többsége az augusztus 29-ei kezdés mellett döntött, így a diákok 2002. június 14-éig járnak iskolába, a másik esetben azonban csak június 19-én örülhetnek a vakációnak. A jogszabályban előírt 185 tanítási napot minden iskolának teljesíteni kell, s mint Pálinkás József utalt rá, ezen a számon nem kívánnak változtatni. A vakáció utolsó napjait élő diákoknak némi vigaszt jelenthet, hogy két hónap múlva, október 29-én egyhetes őszi szünet vár rájuk. Az iskolákban idén is megemlékezéseket tartanak október 6-án az aradi vértanúkról, a középiskolákban pedig február 25-én a kommunista diktatúrák áldozatairól, április 16-án pedig a holokausztról.

Korábban:

Iskolakezdési támogatást kaphatnak a rászoruló családok