Kínai aranyhalmozás az első napon

Az éremtáblázatra pillantva még a laikus számára is kiderül, hol is rendezik az idei Universiadét. A pekingi játékokon egyelőre hatalmas a kínai fölény, hiszen csak az első napon öt aranyérmet szerezett a küldöttség. Mi magyarok sem lehetünk csalódottak, hiszen Lengyel Imre jóvoltából egy bronzéremmel már rendelkezünk.

Kína repülőrajtot vett a 21. Nyári Universiadén, legalábbis ami az érmeket jelenti, hiszen az első napont mindjárt öt aranyat is begyűjtött. Az elsőt a női cslgáncsozók +78 kg-os viadalán az olimpiai bajnok Yuan Hua, aki szerényen csak annyit jegyzett meg a sajtótájékoztatón: "Ezt várta tőlem a küldöttség és én magam is erre számítottam."

Úszásban két rekord megdőlt, egyet pedig először állítottak fel. Tegnap a férfiak 100 méteres hátúszásának középdöntőjében az amerikai Peter Marshall új Universiade-csúcsot úszott (55.40 mp), míg 50 pillangón a japán Kohei Kawamoto döntött rekordot (24.19 mp). Péntek reggel az Universiade programjában először szereplő női 50 méteres pillangóúszásban az amerikai Goodwin Bethany 27.42 másodperces idővel kvalifikálta magát a középdöntőbe, jelenleg ez az Universiade-csúcs. Az úszószámok első aranyát az ukrán Jana Klocskova nyerte, ő 8:36.37 perces idővel ért elsőként célba 800 méteren. A férfiak 4x200-as gyorsváltójában meglepetésre Olaszország győzött a favorit amerikaiak előtt.

A labdarúgótornán Marokkó bejutott a negyeddöntőbe, miután 1-0-ra legyőzte az esélyes Franciaországot. Nem ját jobban Olaszország és Nagy-Britannia sem, előbbi Ukrajnától kapott ki (0-1), míg a britek Kínától kaptak 2-0-s "zakót".A tegnapi műugró bronzérmet követően, ma vívóinkban bízhatunk a leginkább. A női tőr egyéniben ugyanis négyen is rajthoz állnak (Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Katalin, Varga Gabriella), és közülük bárki képes lehet a jó teljesítményre. A műugrókat ma Déri Eszter képviseli a toronyugrásban, úszásban Simon Jácintért és Szűcs Tamásért izgulhatunk 100 gyorson.

Pincési László

Korábban:

Lengyelé az első magyar érem