Eddig nem hangzott el olyan információ a nemzetbiztonsági bizottság mai ülésén, ami alátámasztaná, hogy korrupció történt a MiG-ekkel kapcsolatban. A titkosszolgálati vezetők azt közölték: nincs olyan információjuk, hogy korrupció történt volna a MiG-ekkel kapcsolatban. Szabó János azt állítja, kizárt a korrupció. A nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki tagjai meghívnák következő ülésükre Orbán Viktort, Szemerkényi Rékát, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárát és Póda Jenőt, a MeH tanácsadóját.

A képviselők azt vizsgálják, hogy vannak-e bárhol olyan érdemi információk, amelyek alapján felvethető a MiG-29-esek felújításával kapcsolatos korrupció gyanúja.

Kormányfő, államtitkár és Torgyán-bizalmasok a meghívottak listáján

Az [origo] információja szerint a bizottság folytatni akarja a vizsgálatot, és mindenképpen meg akarják hallghatni az ügyben esetleg érintett üzleti kör néhány tagját, így Kelemen Lászlót, a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának volt elnökét, kisgazda tanácsadót, Pákh Imrét és Simon Lászlót. Mindhárman Torgyán József bizalmasai.Ellenzéki politikusok emellett kezdeméányezni fogják, hoghy hívják meg Orbán Viktor kormányfőt, Szemerkényi Rékát, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárát és Póda Jenőt, a MeH tanácsadóját. Orbánt arról kérdeznék, hogy miért nem támogatta a honvédelmi miniszter által aláírt szándéknyilatkozatot (ebben kötelezte el magát a miniszter a MiG-ek átalakítása mellett), miközben korábban a nemzetbiztonsági kabinet elfogadta ezt a tervet. Szemerkényit és Pódát azért várják a bizottságban, mert Fazakas Szabolcs volt ipari miniszter, a MiG-modernizációra pályázó német-orosz cég magyarországi képviselője azt állította: a két politikus külön - nem hivatalos - tárgyalásokat kezdeményezett a német-orosz konzorciummal. Fazakas ezt az információt sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta. Az [origo] meg nem erősített hírei szerint a kormánypártiak a Honvédelmi Minisztériumból akarnak valakit még meghallgatni.

Szabó és a titkosszolgálati vezetők nem tudnak korrupcióról

A nemzetbiztonsági bizottság meghívásának eleget tett Szabó János honvédelmi miniszter, Stefán Géza, a Katonai Biztonsági Hivatal főigazgatója, Dobokay Gábor, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, Fazakas Szabolcs volt ipari miniszter, a MiG-modernizációra pályázó német-orosz cég magyarországi képviselője, valamint Ábri Judit, Kovács László MSZP-elnök PR-tanácsadója, aki tanácsadó munkát végzett a pályázó konzorcium számára is.

Szabó János az ülésről távozóban nem volt hajlandó részleteket elárulni a meghallgatásról, csak annyit mondott, hogy kizárt a korrupció, mivel a MIG-29-sek felújításával csak egyetlen cég, a német-magyar MAPS nevű cég foglalkozik. Ez valóban így van, a MiG-ket csak ez a cég javítja. Ugyanakkor a korrupciós ügy szempontjából nem az a fontos, hogy ki újítja fel a gépeket, tehát teszi alkalmassá még néhány ezer óra repülésre, hanem az, hogy ki alakítja át azokat NATO-kompatibilissé. A stratégiai kérdés ugyanis az, hogy a már meglévő MiG-eket alakítják át, vagy más gépeket vesznek.

A polgári és a katonai titkosszolgálatok vezetői azt mondták meghallgatásukon: nincs olyan információjuk, hogy korrupció történt volna a MiG-ekkel kapcsolatban.

Kosztolányi szerint történt törvénytelen befolyásolás

Az ülésén nem foglalkoztak érdemben Kosztolányi Dénes fideszes képviselő határozati javaslatával, amely kimondta volna: sem a katonai, sem a polgári titkosszolgálatok nem rendelkeznek olyan információval, amely alátámasztaná a korrupciót a MiG-ügyben. Kosztolányi azt állítja: felmerült a gyanú, hogy az ügyben meg nem engedhető befolyásoló cselekményekre készültek olyan személyek, akik közel állnak a szocialistákhoz.

Fazakas kikéri magának


Fazakas Szabolcs a mai ülésen tagadta, hogy az általa képviselt német konszern bármilyen korrupcióba is keveredett volna. Fazakas Szabolcsot és Ábri Juditot azért hívták el az ülésre, mert a kormánypárti képviselők - köztük a nyilvánosság előtt Kosztolányi Dénes (Fidesz) - szerint a szocialista párthoz kötődő személyiségek szerepét és a korrupciógyanús ügy összefüggéseit ki kell vizsgálni. Fazakas elmondta: Simon Lászlót nem ismeri, Pákh Imrét ismeri, van is közös üzleti ügyük, de annak semmi köze a MiG-ekhez. Kelemen László jó ismerőse.

[origo]

Korábban:

Mindenki ott lesz a MiG-meghallgatáson