Ókori érméket és teknősöket foglaltak le a vámosok

Szombat reggel az udvari és a lőkösházai határátkelőn különleges csempészárukra bukkantak a vámosok. Egy olasz állampolgár ókori érméket és egyéb régiségeket, ismeretlen tettesek pedig szárazföldi teknősbékákat akartak a határon szabálytalanul átjuttatni.

Ókori és múlt századi érméket, valamint cseréptárgyakat találtak a vámosok szombaton egy, az udvari határátkelőn átlépni szándékozó férfi autójában. Az értékes tárgyakat rejtő kocsi tulajdonosa 38 éves olasz állampolgár, tudta meg az [origo] Sipos Jenő alezredestől, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivőjétől.

A 41 darab ókori érme, valamint a 16 darab 1905 és 1910 közötti román pénzérme mellett a vámosok rongyokba tekert régi cserépedényeket és üvegtárgyakat is találtak. A szóvivő elmodta, hogy a vámhivatal által felkért szakértő megállapította: a szóban forgó tárgyak a kulturális javak körébe tartoznak. Nem biztos, hogy a férfi Romániában jutott az érmékhez, mint ahogy egyelőre azok értéke sem ismert. Ezeket, valamint azt, hogy az illető saját részre, vagy megrendelésre szerezte-e meg a régiségeket későbbi vizsgálatok fogják eldönteni. A vámhivatal lefoglalta a régiségeket, az olasz férfi ellen csempészés bűncselekményének alapos gyanúja miatt eljárás indult.

Szintén szombat reggel a vámosok egyéb különleges csempészárut is találtak. A Lőkösházánál Romániából belépő Pannónia Expressz nemzetközi gyorsvonaton szárazföldi teknősökre bukkantak az ellenőrzés során - mondta el az alezredes. Az állatok egy dobozban rejtőztek egy ülés alatt. A fülke összes utasát alaposan kikérdezték, de egyikük sem vallotta magáénak a csomagot. Az utasokat hazaengedték, mivel gyanúsítottat nem tudtak közülük megnevezni. A  lefoglalt teknősök a Körös-Maros Nemzeti Parkba kerültek.

[origo]