A Világgazdaság információi szerint 37 milliárd forint pluszpénzt kér a pénzügyi tárcától az FVM az agrárbüdzsé kiegészítésére. A minisztérium saját hatáskörben már csaknem 15 milliárd forintot csoportosított át költségvetésében. Az ősszel 5 milliárdból beindulhat a zsebszerződéses földek állami felvásárlása.

Jelentős többletpénzekre tart igényt az agrártárca 2001-es büdzséjének kiegészítéséhez. Kovács Zoltán, a minisztérium közigazgatási államtitkára a Világgazdaságnak elmondta: az FVM a napokban már jelezte kéréseit a PM-nek. Az agrártárca a költségvetés általános tartalékának forrásaira számít.


Az FVM szerint 16 milliárd forintra lenne szükség a tavalyi rendkívüli aszálykárok enyhítéséhez. További 9 milliárdot igényelnének a kergemarahakórral összefüggő hazai megelőző intézkedések. Az agrártárca emellett 0,5 milliárdot kér a nemzeti agrárkörnyezetvédelmi programra (nakp). Kovács tájékoztatása szerint az ősszel 5 milliárd forintnyi pluszforrásból beindulhat a zsebszerződéses földek állami felvásárlása. Az agrártárca többletpénzeket kér az ősszel várható agrárpiaci zavarok elhárításához is. A pluszforrások nagyságáról Kovács nem kívánt nyilatkozni. Más információink szerint mintegy 7 milliárdra lehet szükség. Az intézkedések összességében 37 milliárd forintos pluszforrást igényelnének.