Közel 6 milliárddal kap többet idén a felsőoktatás, modosították a felsőoktatási törvényt, felmondták a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal kötött megállapodásokat. Kedden az ELTE lágymányosi épülettömbjében tartott kihelyezett ülést a kormány.

Pálinkás, Orbán, Klinghammer 

Kedden délelőtt az Eötvös Loránd Tudományegyetem lágymányosi épülettömbjében tartott kihelyezett ülést a kormány. A tárgyaláson a magyarországi felsőoktatás jövőjét meghatározó kérdésekben születtek döntések, az azt követő sajtótájékoztatón pedig a kihelyezett ülések gyakorlatát követve hangzottak el ígéretek.

A kormányülést követően a miniszterelnök Pálinkás József oktatási miniszterrel és az egyetem rektorával, Klinghammer Istvánnal megnyitotta az ELTE lágymányosi épületkomplexumának egy újabb szárnyát. A megnyitás után tartott sajtótájékoztatón a miniszterelnök újságírók kérdésére közölte: a jövő hét második felében végleges döntés születik a vadászgépek beszerzésének ügyében. Azt a kérdést, mely azt firtatta, vajon készült-e már tervezet az amerikai ajánlatról, a miniszterelnök kikerülte. A legutóbb beérkezett belga ajánlatot még megfelelő formába kell önteni, hogy döntés születhessen az ügyben - mondta a kormányfő.

A beszámolón elhangzott, idén 5,7 milliárd forinttal több támogatás jut a felsőoktatásnak. Ezen összegből fedezik egy új egyetemi könyvtár felépítését Debrecenben (1 milliárd forint), támogatják a határon túli oktatást és az iskolafejlesztéseket (200-200 millió forint), a maradékot pedig kollégiumfejlesztésekre és a felduzzasztott hallgatói létszám miatti többletkiadásokra fordítják.

Több ponton módosítják a felsőoktatási törvényt is. Ennek kereteiben többek között egyetemi rangra emelik a győri Széchenyi István főiskolát, kiterjesztik az első alapképzés fogalmát, újabb doktori ösztöndíjakat hoznak létre központi költségvetési forrásokból, és rendeletileg szabályozzák a fogyatékosok tanulmányaira vonatkozó szabályokat.

Az ülésen az Országos Tudományos Kutatói Alapprogramok Bizottságának elnöke tartott beszámolót a bizottság tavalyi munkájáról. A beszámolót a kormány elfogadta. A sajtótájékoztatón elhangzott: 6 milliárd forintot fordítanak majd kutatásfejlesztésre. Az OTKA a Széchenyi-tervnek köszönhetően a tavalyinál hatvan százalékkal nagyobb összeggel gazdálkodhat az idén.

A kihelyezett ülésen felmondták a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal korábban kötött megállapodásokat, a Felsőoktatási Fejlesztési Program finanszírozására, mivel a nemzetközi pénzpiacon található olcsóbb hitelehetőségek takarékosabb megoldást jelentenek. A miniszterelnök ezzel kapcsolatban annyit jegyzett meg, olcsóbb itthoni forrásokat felhasználni, mint a drága külföldi hitelt igénybe venni.

A Felsőoktatási Fejlesztési Programot folytatják, minek keretében közel 140 ezer négyzetméternyi egyetemi épület épül vagy újul meg. Erre több mint 40 milliárd forintot szánnak. A miniszterelnök azt ígéri, hogy a megkezdett beruházásokat akkor is befejezik, ha a magyar gazdaság helyzete romlana.

A megfelelő törvényi háttér kidolgozásával lehetővé válik a diplomák és bizonyítványok kölcsönös elfogadása Magyarország és az EU tagállamai között. Ennek eredményeképpen az EU-polgárok könnyebben vállalhatnak munkát Magyarországon, és könnyebben ismerik majd el a magyar bizonyítványokat az EU-ban - a csatlakozás után.

Megújították azt az ösztöndíjrendszert is, amely a hazánkban tanuló külföldiek között eddig országuk szerint tett különbséget. Az új rendszer egységes lesz, és rendelkezései kiterjednek a külföldön tanuló magyar diákokra is.

Szó esett egy átfogó kutatás-nyilvántartási rendszerről is, amely lehetővé tenné az ország és a tudomány különböző területein folytatott kutatások és eredményeik egy adatbázisba való elhelyezését, ez elősegítené az eredmények és a támogatások hatékonyabb nyomon követését.

[origo]