Az ellenzék nem támogatja Berki Ádám megválasztását

A parlament emberi jogi bizottsága egyszavazatnyi többséggel támogatta Berki Ádám adatvédelmi biztossá választását. Mivel sem a szocialisták, sem a szabad demokraták nem szavaztak mellette, valószínűleg nem kapja meg a parlamenti szavazáson a szükséges kétharmados többséget a jelölt.

Kósáné Kovács Magda, az Országgyűlés Emberi Jogi és Kisebbségi Bizottságának szocialista elnöke az [origo]-nak elmondta, hogy a testület keddi ülésén kilenc igen szavazattal, nyolc ellenében támogatta Berki Ádám adatvédelmi biztossá választását. A szabad demokrata és a szocialista képviselők azonban nemmel szavaztak, így szinte biztosan nem kapja meg a parlament plenáris ülésén a szükséges kétharmados többséget a jelölt.

Berki Ádám a bizottsági meghallgatáson elmondta: szakmai múltja alapján alkalmasnak tartja magát az adatvédelmi biztosi poszt betöltésére, megfelel a jogszabályi feltételeknek, és a szerzői jogvédelem terén végzett ügyvédi munkája során 1995 óta adatvédelmi eljárások lefolytatásával és felügyeletével is foglalkozott.

Kósáné Kovács Magda azonban úgy véli, hogy bár ”nagyon rokonszenves” Berki, de a közérdekű adatkezelésben nincs elég tapasztalata. Ezért az MSZP nem támogatja.

Fodor Gábor (SZDSZ) az MTI-nek elmondta: érthetetlen, hogy a biztos jelölése előtt a köztársasági elnök elmulasztotta kikérni a parlamenti pártok véleményét. Ráadásul a Fidesz és a kormánypártok semmilyen elfogadható magyarázatot nem adtak arra, miért akadályozták meg minden eszközzel Majtényi László korábbi adatvédelmi biztos újraválasztását.

Bohózatnak vagyunk részesei: a két ellenzéki párt előre eldöntötte, hogy nem támogatja a jelöltet - mondta az MTI-nek Hargitai János (Fidesz).