Az alkotmányügyi bizottság támogatja az úgynevezett nyelvtörvényt

Az Igazságügyi Minisztérium törvénytervezetet dolgozott ki a magyar nyelv védelmére. A tervezet értelmében a reklámok, hirdetések és a közterületeken, üzletekben elhelyezett feliratok szövegét magyarul kell megjelentetni. Az alkotmányügyi bizottság általános vitára alkalmasnak találta a javaslatot.

Szerdán tárgyalta az alkotmányügyi bizottság azt az úgynevezett nyelvtörvényt, amely hivatalosan A magyar nyelvnek a reklámok és az üzletfeliratok, továbbá egyes közérdekű közlemények közzététele során való használatáról címet viseli. A tervezet nem egy átfogó nyelvtörvény, hanem egyes kereskedelmi területeken akarja visszaszorítani az idegen kifejezések beszivárgását.

A tervezet szerint a magyar nyelven kiadott sajtótermékekben, valamint a magyarországi műsorszolgáltatásokban közzétett reklámok szövegét, továbbá a közterületeken, üzletekben elhelyezett feliratokat magyar nyelven kell megjelentetni. Eszerint az osztrák határ melletti fogorvosok nem írhatják ki, hogy Zahnarzt; a Balaton parti nyaralók tulajdonosai is levehetik a Zimmer frei feliratot és a fejvadász cégek sem tehetnek közzé idegen nyelvű álláshirdetést. Az előírás szerint azonban a szabályoknak úgy is meg lehet felelni, ha két nyelven - magyarul és idegen nyelven - is feltüntetik a szöveget.

Az alkotmányügyi bizottság támogatta a javaslatot, bár csak a kormánypártok szavaztak igennel, az ellenzék nem támogatja a javaslatot. Vastagh Pál, a bizottság egyik szocialista tagja az [origo]-nak elmondta: túlzónak és feleslegesnek tartják a szabályozást, azon kívül nehezen végrehajtható szerintük. "Kicsit olyan ez, mint a pitbull-törvény" - közölte Vastagh.

[origo]

Korábbi cikkünk:

Eltűnhetnek a Zimmer frei táblák