Esélytelen ombudsman-jelölt

Az ellenzék a szerdai meghallgatáson, az alkotmányügyi bizottság előtt is bejelentette, hogy nem támogatja Berki Ádám megválasztását.

Az ügyvéd az államfő jelöltje a adatvédelmi biztosi tisztségre. Az MSZP és az SZDSZ nem támogatja majd a szavazáson Berki Ádám ombudsmanná választását. Az elsődleges érvük az, hogy nem értik, Mádl Ferenc köztársasági elnök miért nem Majtényi Lászlót jelöli újból erre a tisztségre. Az ombudsmanok megválasztásához kétharmados többség, azaz legalább az MSZP támogatása is kell. A korábbi jelölt, Maczonkai Mihály is az ellenzék támogatásának hiánya miatt bukott el.

A bizottsági vitában a Fidesz képviselők azt mondták, Mádl Ferenc tapasztalata alapján meg lehet bízni benne annyira, hogy alkalmas jelöltet javasol a posztra. Berki Ádám az [origo]-nak azt mondta, hogy számára azért érthetetlenek az alkalmasságát megkérdőjelező ellenzéki érvek, mert a törvény szerint az adatvédelmi jogot érintő gyakorlatra és nem konkrétan adatvédelmi gyakorlatra van szükség. Utóbbival ugyanis az ügyvéd szerint kizárólag az első adatvédelmi biztos rendelkezik. Az ellenzékiek szerint viszont lehetne találni olyan bírót, ügyvédet, minisztériumi tisztviselőt vagy éppen az ombudsmani hivatal munkatársai közül valakit, akinek tényleges jártassága van adatvédelmi eljárásokban. Berki Ádám az iparjog és a szerző jog területén dolgozott, ami az ellenzői szerint csak érinti a területet. "Nem velem, hanem egymással van bajuk a képviselőknek" - mondta Berki az [origo]-nak. Úgy véli: az MSZP és az SZDSZ azért értelmezi így a törvényt, hogy egyedül Majtényi legyen alkalmas a posztra.

A bizottság egyszerű többséggel, a koalíciós képviselők szavazatával 18 igen és 13 nem mellett alkalmasnak nyilvánította Berki Ádámot, így történt a tegnapi meghallgatáson az emberi jogi bizottság ülésén is.

[origo]

Korábban:

Az ellenzék nem támogatja Berki Ádám megválasztását

Az új ombudsmanjelölt szerint a legszigorúbb értelemben csak Majtényi ért az adatvédelemhez