Megállapodás előtt a Fidesz és az MDF

A Fidesz és az MDF vezetői egyaránt reálisnak tartják, hogy még ezen a héten választási megállapodás szülessen a két párt között. A legnagyobb kormánypárt teljesíti ugyanis azt a négy kritériumot, amelyet a demokrata fórum a megegyezés aláírásának feltételéül szabott. Az aláírást már csak egyetlen egyeztetés előzi meg.

Akár már pénteken este, legfeljebb e hét végén aláírhatja a két pártelnök a Fidesz-MDF közötti választási együttműködési megállapodást. Ezt a legnagyobb kormánypárt elnöke helyezte kilátásba a Népszavának nyilatkozva. Pokorni Zoltán azt mondta, hogy az egyezség végső megszövegezéséig már csak egy pénteki, a két fél szakértői közötti egyeztetésre van szükség. A Fidesz elnöke úgy véli, pártja a lehető legteljesebb mértékben igyekezett teljesíteni az MDF elvárásait.

Mint ismeretes, a demokrata fórum attól tette függővé a maga megállapodási hajlandóságát, hogy lesz-e közös lista Fidesz-MDF néven, újra indulhat az a 16 képviselő, aki jelenleg is tagja a parlamentnek, és önálló frakciót is kívántak a pártnak. A negyedik feltétel az volt, hogy a Fidesz területi lefedettséget garantáljon az MDF-nek, ez utóbbi azt jelenti, hogy vagy egyéni jelöltet, vagy közös listás jelöltet az ország minden megyéjében indítani akar a demokrata fórum. Több tárgyalási fordulón keresztül a Fidesz csak az önálló frakció "odaítélését" teljesítette volna minden további nélkül. Nem ment bele a közös listába, a sajátján akart helyet biztosítani az MDF politikusainak. A jelek szerint a Fidesz most már hajlandó nagyobb szavazati arányt megelőlegezni a demokrata fórumnak annál a 2 százaléknál, mint amennyire az előzetes felmérések szerint az MDF reálisan számíthat a 2002-es választásokon. Az ellen sincs már ellenvetése a Fidesznek, hogy a jelenlegi MDF-es képviselők mindegyike újra induljon. Ez azért volt szívügye a demokrata fórumnak, mert a Fidesz az MKDSZ-szel már tavasszal megkötött választási együttműködéskor odaadta két MDF-es képviselő, Csapody Miklós és Herényi Károly - körzetét. Ezzel összefüggésben az MKDSZ elnöke azt mondta a Népszavának, örül, hogy a polgári erők összefogását tovább erősítheti a reális közelségbe kerülő megállapodás a Fidesz és az MDF között. Harrach Péter ugyanakkor fenntartja a kereszténydemokrata szövetség már korábban megfogalmazott kérését: ha a Fidesz visszaadja a két nevezett körzetet az MDF-nek, akkor az MKDSZ igényt tart két másikra. Ez ügyben az MKDSZ vezetőit nem hívták még egyeztetésre, de Harrach Péter biztos abban, hogy a Fideszben és az MDF-ben is tisztában vannak az MKDSZ elvárásával, azt nem is akarják figyelmen kívül hagyni, vagyis tudják azt is, hogy mindhárom érdekelt részvételével újra kell tárgyalni a Fidesz-MKDSZ korábbi megállapodását. Harrach hangsúlyozta, hogy az általa vezetett szövetség ugyanakkor nem kívánna akadálya lenni annak, hogy növekedjenek a polgári oldal választási esélyei.

A jelek szerint az MDF-nek a területi lefedettség iránti vágya is teljesül. Pokorni Zoltán szerint mindenesetre a Fidesz igyekezett annak is eleget tenni, hogy a demokrata fórumnak minden megyében lehessen jelöltje. Ugyanakkor Pokorni járatlan útnak tartja, hogy közös listát indítson a két párt, hiszen ehhez hasonlóra nem volt mindeddig példa a jelenlegi parlamenti pártok történetében. Így a Fidesz és az MDF az ebből adódó jogi és technikai részletek tisztázására közösen kér állásfoglalást az Állami Számvevőszéktől, illetve az Országos Választási Bizottságtól. A Fidesz elnöke javasolja továbbá, hogy a megállapodásnak legyen része egy olyan közös testület létrehozása, amely segíti és harmonizálja a két párt közös felkészülését az országgyűlési, illetve önkormányzati választásokra. Az viszont már tény, hogy a közös listán Dávid Ibolyáé lesz a második hely. Pokorni Zoltán ezzel összefüggésben azt mondta, ő udvarias, szokása előre engedni a hölgyeket, azok pedig nem szokták visszautasítani a gesztust. Pokorni Zoltán egyébként örömmel nyugtázta, hogy az MDF frakcióvezetője is úgy látja, akár augusztus 31-ig megszülethet a pártelnökök közötti egyezség. (Ezt a határidőt az MDF országos választmánya szabta a megállapodás megkötésére, ellenkező esetben újabb testületi határozat nélkül automatikusan megkezdhetné a párt elnöke a demokrata fórum felkészítését a választásokon való önálló megmérettetésre.) Balsai István úgy fogalmazott, nincs akadálya a Fidesszel kötendő választási megállapodás aláírásának és erről egyhangú vélemény alakult ki Lakitelken. Itt tartott kétnapos ülést az MDF parlamenti képviselőcsoportja, és meghallgatta Hende Csabának, a Fidesszel tárgyaló MDF-es delegáció vezetőjének beszámolóját a legutóbbi egyeztetésekről.

Korábban:

Még nincs megállapodás a Fidesz és az MDF közös listájáról