Nő a betegellátás támogatása

Az egészségügyi tárca 16 százalékkal megemeli a járó- és fekvőbeteg-ellátásra jutó támogatást. A szerdai egészségügyi miniszteri sajtótájékoztatón elhangzott: ősztől a nővértanulók 15 ezer forintos ösztöndíjat kaphatnak.

Átlagosan 16 százalékkal több támogatást kapnak a kórházak a járó- és fekvőbeteg-ellátásra - jelentette be Mikola Istán egészségügyi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján. Az emelésre azért kerülhetett sor, mert nőttek a befizetések az egészségügyi pénztár javára - javul a befizetési fegyelem.

A sajtótájékoztatón szó esett a szegedi járó- és fekvőbeteg-ellátás privatizációja miatt kialakult vitás helyzetről. Az egészségügyi tárca arra kéri a szegedieket, legyenek türelemmel, mivel várhatóan már a jövő héten a kormány elé kerül az a törvénytervezet, amely az egészségügyi intézmények privatizációját hivatott szabályozni. Az egészségügyi tárca vezetése szerint a tervezetben garantálják, hogy ne lehessen a nagy intézményekből "kicsemegézni" a jó profittal rendelkező részlegeket.

A sajtótájékoztatón bejelentették, szeptembertől 15 ezer forintos ösztöndíjat biztosítanak minden ápolónőképzésben részt vevő számára, és ingyenessé is teszik a szakképzést.

[origo]