Feljelentéskiegészítés Torgyán táppénzügyében

Csütörtökön megérkezett az ügyészségre Orosházi György kisgazda képviselő feljelentése Torgyán József ellen. Orosházi szerint Torgyán jogtalanul veszi fel képviselői fizetését, mivel táppénzen van.

Torgyán József május 7-e óta független képviselő, mert kizárta soraiból a kisgazda frakció. Azóta nem jelenik meg a plenáris üléseken, bár erre a Házszabály kötelez minden képviselőt. Ha valaki a szavazatok egyharmadát nem adja le, igazolnia kell távollétének okát. Ellenkező esetben nem jogosult a tiszteletdíjra. Az igazolást a frakcióvezető adhatja ki, vagy orvosi igazolás szükséges.

Torgyán orvosi igazolást nyújtott be. Ugyanakkor máshol sajtótájékoztatókat tart, fórumokon jelenik meg. Orosházi szerint ezért Torgyánnak nem jár a tiszteletdíj. A politikus feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen.

A feljelentést csütörtökön kapta meg a Fővárosi Főügyészség, és továbbította azt az illetékes Központi Ügyészségi Nyomozóhivatalhoz.. "24-i a keltezés, de 27-én adták fel a levelet az Országgyűlésen keresztül" - közölte az [origo]-val Borbély Zoltán ügyészségi szóvivő. Orosházi csalás bűntette és magánokirathamisítás vétsége miatt tett feljelentést.

A nyomozóhivatal feljelentéskiegészítést rendelt el. "A feljelentést elsősorban újságcikkekre alapozták, míg az ügyészségnek be kell szereznie az eredeti iratokat" - közölte Borbély.

Torgyán József keddi közleményében rágalomnak nevezte és visszautasította a táppénzcsalással való gyanúsítást, egyben Áder János házelnökhöz fordulva követelte, hogy a Fővárosi Bíróság jogerős ítélete alapján biztosítsák számára a feltételeket országgyűlési képviselői munkája ellátásához. "A kisgazda árulók egy csoportjának táppénzcsalásos gyanúsítását illetően tájékoztatom a közvéleményt arról, hogy az országgyűlési képviselőknek nincsen táppénzük" - fogalmazott közlésében Torgyán.

[origo]

Korábbi cikkünk:

Orosházi György feljelentette Torgyán Józsefet