A Mészkő és Dolomit Kft. a múlt héten eltorlaszolta a Hoffmann Rt. aszfaltkeverőjéhez vezető utat. Az indok az volt, hogy a Hoffmann szerződést szegett, amikor egy távolabbi bányából szállította a dolomitot, és nem a Mészkő és Dolomittól. A héten azonban kibékült a két cég, így feloldották a tilalmat is.

1998 végén a Mészkő és Dolomit Kft. szerződést kötött a Hoffmann Építőipari Rt-vel. Eszerint a Mészkő és Dolomit a polgárdi bányánál ingyen területet, áramot és infrastruktúrát biztosít a Hoffmannak, cserébe a cég kizárólag a Mészkő és Dolomittól veszi az útépítéshez szükséges karbonátos anyagokat.

Az M7-es építésével megbízott egyik cég, a Vegyépszer közben megállapodott a Hoffmannal arról, hogy velük keverteti az aszfaltot. A Hoffmann a megállapodás után, augusztus 2-ától az osztrák érdekeltségű iszkaszentgyörgyi bányából származó dolomitot használt fel.

Molnár Lajos, a Mészkő és Dolomit Kft. termelési igazgatója - mivel a Hoffmann megszegte a megállapodást - felmondta a szerződést, lezáratta a vizet és a villanyt a polgárdi bányában, és eltorlaszoltatta a keverőtelephez vezető utat.

A héten azonban megállapodott egymással a két cég. "Tisztáztuk a nézeteltéréseket, és baráti megállapodás született" - közölte az [origo]-val Molnár. "A szerződés továbbra is érvényben van, feloldottuk a tilalmat. Ezzel mindkét fél lezártnak tekinti az ügyet" - tette hozzá szűkszavúan a termelési igazgató.

A termelési igazgató korábban azt állította, hogy Orbán Győző, a miniszterelnök édesapja, a Dolomit Kft. vezetője tiltotta meg, hogy a Mészkő és Dolomit szállíthasson. Ezzel a feltevéssel kapcsolatban azonban Molnár most nem nyilatkozott. Barabás Miklós, a Hoffmann Rt. igazgatója az [origo]-nak elmondta: semmilyen kapcsolatuk nincs Orbán Győzővel. A Vegyépszerrel kötött szerződésükben a cég kikötötte, hogy kizárólag az iszkaszentgyörgyi bányából szállíthatják az anyagot. "Mindenkit erre köteleztek, állítólag gazdasági szempontok miatt" - tette hozzá Barabás. A Mészkő és Dolomittal arról állapodtak meg, ha a jövőben olyan igények merülnek fel velük szemben, hogy más cégtől kell szállítaniuk, előzetesen egyeztetnek a Mészkő és Dolomittal erről. "A bérkeverés ugyan nem minősül vásárlásnak, de akár a bérkeverésről is hajlandóak vagyunk egyeztetni" - közölte Barabás.

[origo]

Korábbi cikkünk:

Úttorlasszal állt bosszút a Mészkő és Dolomit