Tető alatt a Fidesz-MDF választási együttműködés

Valamivel éjfél előtt aláírta a 2002-es országgyűlési választásokra szóló együttműködési megállapodását a Fidesz és az MDF. A dokumentum aláírásánál Dávid Ibolya, az MDF elnöke, Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke, Áder János, a Fidesz alelnöke és Hende Csaba, az MDF alelnöke volt jelen.

A magyarországi parlamenti választások történetében először él a közös lista állításának lehetőségével a két párt, a Fidesz és a Magyar Demokrata Fórum. A közel egyéves egyeztetést követően tető alá hozott választási együttműködési megállapodás a Fidesz számára a jobboldali szavazatok mind teljesebb körű begyűjtését, az MDF-nek pedig a parlamentbe jutást garantálja.

Az MDF az 1998-as országgyűlési választásokon nem érte el a parlamentbe kerüléshez szükséges ötszázalékos küszöböt, mégis országgyűlési frakciót alakíthatott, mert 17, a Fidesszel való megállapodás alapján közös jelöltként induló képviselője egyéni választókerületben szerzett mandátumot.

A kormányzati ciklus félidejéig úgy tűnt, hogy a Fidesz előbb köt választási együttműködési megállapodást nagyobbik koalíciós partnerével, a Független Kisgazdapárttal, mint 1998-as szövetségesével, az MDF-fel. Az egyre szaporodó kisgazda ügyek és viszálykodások nyomán azonban a Fidesz előbb csak elodázta a megállapodás aláírásának időpontját, majd Kövér László, a Fidesz akkori elnöke bejelentette, hogy az MDF az elsőszámú partnerük. Mindeközben múlt év februárjában az MDF, a Magyar Demokrata Néppárt és a Vállalkozók Pártja Békejobb 2000 néven kezdeményezte a mérsékelt jobboldali erők összefogását azzal a szándékkal, hogy közösen induljanak a 2002-es választásokon és meghódítsák a nem a Fideszt támogató jobbközép szavazókat.

Az FKGP-n belüli konfliktusok és a Fidesszel való kapcsolat szorosabbá válása után az MDF fokozatosan kihátrált a Békejobb 2000 mozgalomból. Az MDF országos választmánya 2000. szeptember 16-i ülésén feljogosította Dávid Ibolya pártelnököt arra, hogy a Fidesszel való - a koalíciós megállapodáson alapuló - együttműködést terjessze ki a 2002-es választásokra történő felkészülés előkészítésére.

Az MDF országos választmánya ez év július 20-án úgy döntött, hogy amennyiben - az általuk meghatározott feltételek mellett - augusztus 31-éig nem sikerül megállapodniuk a Fidesszel, a párt önállóan indul a 2002-es országgyűlési választásokon. Az MDF elvárásként fogalmazta meg, hogy a közös listán ne csak a Fidesz neve szerepeljen, valamint maradjon meg a jelöltállítási joga azokban a választókerületekben, amelyeket jelenleg is a demokrata fórum képvisel a parlamentben.

Az MDF ragaszkodott ahhoz is, hogy az "országos lefedettség" érdekében minden megyében legyen vagy listás, vagy egyéni képviselőjelöltje, továbbá önálló frakciót alakíthasson a parlamentben. Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke ez év augusztus 30-i sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a Fidesz a lehető legteljesebb mértékben igyekezett figyelembe venni az MDF kéréseit, és egyetlen pont sem maradt, amit ne tudott volna teljesíteni. A megállapodásból ugyanakkor kitűnik, hogy a Fidesz az eredetileg kért 44 helyett, 30-nál kevesebb közös jelöltet és biztos befutónak számító listás helyet enged át az MDF-nek.

A Fidesszel ugyancsak megállapodást kötő Magyar Kereszténydemokrata Szövetség több mint húsz jelöltet indíthat a jelenlegi legnagyobb kormánypárt támogatásával, míg ifjúsági társszervezetük, a Fidelitas négyet.

A megállapodás részleteiről a felek hétfőn délelőtt tájékoztatják a nyilvánosságot.