Alkatrészhiány miatt gyakorlatozás céljából egy hónapig nem szállnak fel a MiG-29-esek Magyarországon. A légtérvédelem a HM szerint addig is biztosított.

Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője elmondta, hogy a vadászrepülők továbbra is ellátják a légtér védelmét és a készültségi szolgálatot. Csak a kiképzések szünetelnek. Erdélyi cáfolta azt a korábbi lapértesülést, miszerint valamennyi MiG repülését felfüggesztik alkatrészhiány miatt.

A kényszerpihenő oka, hogy kifogyott a gépek rögzítőberendezésének működéséhez szükséges film. Ez a szerkezet rögzíti a vadászgépek manővereit a gyakorlatozás közben.

A MiG-ek kényszerpihenőjéről szóló hír nem sokkal azelőtt röppent fel, hogy a kormány döntene a vadászgép-beszerzésekről, vagyis arról, hogy a jövőben milyen gépek védjék az országot. A nemzetbiztonsági kabinet Orbán Viktor miniszterelnök keddi bejelentése szerint akár már a jövő héten dönthet a pályázatokról. A korábbi döntések alapján már biztosnak látszik, hogy nyugati vadászgépek vásárlását javasolják, az amerikai F-16-os valamely típusát, vagy az angol-svéd Gripeneket.

[origo]