Tizenhat gyanúsított az ÁFA-csalási ügyben

A vecsési MSZP elnöke mellett további tizenöt gyanúsítottja van az adócsalási ügynek. Öt milliárd forint értékben állítottak ki a gyanú szerint fiktív számlákat az ügy szereplői.

A nyomozóhatóságok adócsalásra szakosodott bűnszervezet ügyében összesen 16 gyanúsított ellen járnak el, ám a nyomozás nincs összefüggésben Balázsi Tamás politikai előéletével, funkciójával - közölte Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. A vecsési MSZP-elnök múlt heti előzetes letartóztatásba helyezése kapcsán. Az eljárás eddigi adatai szerint a gyanúsítottak bérelt számítógépen "gyártották" az áfa-csaláshoz szükséges fiktív számlákat - tette hozzá a szóvivő.

A Varpex Kft., az ügyben megemlített egyik cég, amely a hatóságok szerint fiktív számlára gazdasági tevékenység elvégzése nélkül fizetett. Vezetője közölte: cége földmunkák elvégzésére kötött vállalkozási szerződést a 99 Axial Bt-vel, a földmunkákat el is végezték, és ezután fizetett a Kft. Azt természetesen nem ellenőriztem, hogy ténylegesen ki végezte el a munkát és állította ki a számlát, de ez tudtommal nem is feladatom - közölte a Varpex Kft. vezetője.

A mintegy 5 milliárd forintos összértékű, fiktív számlákkal elkövetett bűncselekmények ügyében folyó nyomozás során helyezte előzetes letartóztatásba a Pesti Központi Kerületi Bíróság augusztus 24-én Balázsi Tamás vecsési MSZP-elnököt, akivel szemben az APEH Bűnügyi Igazgatósága folytat eljárást több milliós adócsalás alapos gyanújával.

Burillák Attila, az APEH szóvivője elmondta: a vecsési MSZP elnök az ügy központi szereplőjének sógora. A szóvivő sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta azt a sajtóértesülést, hogy Balázsi Tamás pártja könyvelésében fiktív számlákat szerepeltetett.

Az MSZP közleményben tudatta, hogy a hírekből értesült Balázsi Tamás letartóztatásba helyezéséről, az esetről nem volt tudomása, annak körülményeit nem ismeri, az ügyben az MSZP-hez hivatalos, hatósági megkeresés eddig nem érkezett