Torgyán: A kommunisták tisztességesebbek voltak velem

Orbán Viktort és a Fideszt támadta az ellenzéki képviselők előtti meghallgatásán Torgyán József. A teremben ülő kisgazdák tapsvihara mellett a Szabadi-ügyben a kormányfőt tette felelőssé, a legfőbb ügyészt pedig dilettánsnak nevezte.

A Keller László vezetésével és kizárólag MSZP-s és SZDSZ-es képviselők részvételével megalakult tényfeltáró munkacsoport arra keresi a választ, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt terheli-e felelősség az agrártárcánál történt visszaélések ügyében. Torgyán József egykori miniszter csak úgy volt hajlandó elmenni a meghallgatásra, ha a sajtó vágatlanul közvetíti az eseményt. Erra az Inforádió és az ATV vállalkozott. Az FKGP-elnök munkatársai úgy gondolták, hogy akkor a két említett orgánum munkatársain kívül más újságírók nem lehetnek bent az ülésen, és elkezdték kihajtani az embereket, ám a nagy felháborodás és a bizottság elnökének közbeavatkozása után nyílt ülésen kezdődhetett a munka.

Az ülésteremben sok Torgyán-hívő kisgazda ült, alig lehetett megmozdulni. A tudósítók többsége a földön ülve hallgatta a beszámolót. A közönség nagy tapssal honorálta Torgyán minden olyan kijelentését, amelyben Orbánt kritizálta, majd hangos megjegyzéseket tettek.

Torgyán a koalíciókötéstől kezdte beszámolóját, azzal, hogy ő az FVM-et, a Fidesz a GM-et tekintette csúcsminisztériumnak. Az FVM mindenesetre sok új területet kapott, és a megnövekedett feladathoz Torgyán új államtitkárokat kért. Azt mondta, Orbán ebbe nem egyezett bele, ezért kénytelenek voltak házon belül elosztani a feladatokat. Vezetői megbeszélésen Szabadi Béla vállalta, hogy kidolgozza az új szervezeti és működési szabályzatot. Ez alapján kapott az államtitkár közigazgatási és tulajdonosi jogköröket, sőt, közvetlenül irányított főosztályokat. A közigazgatási államtitkár félreállítását Torgyán a búzabombával indokolta. A volt miniszter szerint Tamás Károly - aki most a Torgyán-ellenes kisgazdák egy alakja - külföldön akarta értékesíteni a búzát, de ő titkosszolgálati forrásokból megtudta, hogy ez csapda, amellyel a kormányt akarják megbuktatni. Ezután a gazdasági ügyeket Szabadi Béla intézte.

Büdös volt a lakosztály Szabadinak Szingapúrban

Torgyán azt állítja, hogy az FVM-ben történtekről a Miniszterelnöki Hivatalban "ezer százalékig" tudtak mindent, minden héten egyeztettek a minisztériumban történtekről. Egészen 2000 őszéig (a kisgazdügyek kipattanásáig) nem is jeleztek kifogást, akkor Szabadi Béla útjaiból lett vizsgálat. A dolog tisztázása érdekében felkereste Martonyi János külügyminisztert, akitől megtudta, hogy a szingapúri szállásügy miatt lett botrány. Szabadi Béla ugyanis büdösnek talált egy lakosztályt, ám Torgyán elmondása szerint amint kiszellőztettek, visszament. Szabadi első osztályon való utazgatásaival kapcsolatban pedig csak annyit mondott: más tárcák államtitkárai is ezt teszik. Torgyán szerint nem igaz, hogy Orbán - mint ahogy a miniszterelnök többször elmondta - többször kérte Szabadi menesztését, és azzal ő nem értett egyet. A bukás napjáról azt mondta, Orbán szólt, hogy lesz nála egy megbeszélés, ahol ott lesz Kövér és Áder is, és kéri, hogy Torgyánon kívül menjen el Gyimóthy Géza, valamint Balogh Gyula is. Torgyán itt érezte, hogy ez már nem az a koalíciós helyzet. A kormányfő kérdezgette az FVM működéséről, amivel kapcsolatban akkoriban már nagyon sok kritika megjelent. Torgyán - állítása szerint - erre közölte, hogy a támadások rosszat tesznek a koalíciónak, ezért hajlandó lemondani. (A korábbi hírek szerint ezzel szemben Torgyánt teljesen sarokba szorították, ha nem mondott volna le, akkor menesztették volna, és azzal a koalíció is felbomlott volna. Ráadásul ekkor indult a nyomozás a miniszter fia ellen.) Az elnök szerint ő úgy hívta Szabadit államtitkárnak, hogy kikötötte, ha megy, Szabadinak vele kell tartania. Torgyán ragaszkodott hozzá, hogy Gyimóthy legyen az utóda, amit állítólag Orbán meg is ígért neki, de végül Boros Imre lett a megbízott, Vonza András a végleges miniszter, egyik sem Torgyán embere.

A Fradi-ügy csak egy munkatárs túlkapása volt

A Fradival kapcsolatos kérdésekre Torgyán azt mondta: az FTC annyira csődben volt, hogy fel kellett volna számolni. Mivel azonban szerinte a Fradi "nemzeti kincs", mindent megtettek a megmentésére. Torgyán közölte: közpénzek felhasználásáról szó sem volt, ellentétben a Polt Péter legfőbb ügyész jelentésében szerepeltekkel. Polt szerint 8 alkalommal utaltak át közpénzt a Fradihoz. Torgyán ezzel kapcsolatban csak annyit mondott: a legfőbb ügyész "dilettáns". Szerinte a Fradi-ügy csupán annyi volt, hogy jelezték neki: nem mindenki mehet a Fradi medencéjébe úszni. Többek szerint Szabadi zárt ki egyeseket a medencéből. A vizsgálat során azonban kiderült: az FVM egyik munkatársa nem engedett másokat a medencébe, amikor ott volt. "Na, én ezt a munkatársat azonnal ki is rúgtam" - zárta a le beszámolójának ezt a részét Torgyán.

Éljen az ellenzék!

Torgyán többször bírálta Orbánt és a Fideszt. Menetrendszerűen azt ismételgette: Orbán mindent megígért a koalíciós megállapodás során, aztán semmit sem tartott be. Ugyanakkor többször elismerően szólt az MSZP-ről és az SZDSZ-ről. Elmondta: amikor a Horn-kormány alatt a lakásánál robbantottak, Kuncze Gábor akkori belügyminiszter fél órán belül a helyszínen volt, megszervezte a védelmüket, megindította a vizsgálatokat. Horn Gyula miniszterelnök is azonnal felhívta. Amikor azonban idén cikket írt arról, hogy valaki az életére tör, Orbán nem tett az ügyben semmit. Ellenben az összes családtagját, ismerősét kirúgatta a munkahelyéről - vádolta Torgyán a miniszterelnököt. "A kommunisták tisztességesebbek voltak velem, mint a Fidesz" - mondta Torgyán. Azt azonban nem ígérte meg, hogy a kisgazdák is részt vesznek az ellenzéki tényfeltáró csoport munkájában. A volt miniszter azzal zárta beszámolóját: ha volna felelősség az FVM-ben, ő lenne a felelős, de a minisztérium munkájáról "csak szuperlatívuszokban lehet beszélni".

Torgyán meghallgatása végén még nagy tapsot kapott a kisgazdáktól, majd mosolyogva távozott. Keller László (MSZP), a csoport vezetője közölte: nem akar idő előtt ítéletet mondani az elhangzottakról. Megjegyezte: bár elsődlegesen a miniszterelnök felelősségét kell megállapítaniuk, nyilvánvalóan ki kell térni a volt agrárminiszter felelősségére is. Ehhez azonban további meghallgatásokra lesz szükség.

Torgyán bizottsági meghallgatása után néhány órával a Miniszterelnöki Hivatal közleményben tudatta, hogy - Torgyán állításával ellentétben - a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal nem Szabadi utazásaival kapcsolatban vizsgálódott először az Földművelésügyi Minisztériumnál. A MeH közzé tette az 1998 második félévétől egészen napjainkig lefolytatott vizsgálatok jegyzékét. A jegyzékben negyvennél is több vizsgálat szerepel, ezek közül néhány: a költségvetési támogatások felhasználása és az üzleti tevékenység eredményességének vizsgálata a Concordia Közraktár Rt.-nél, a PHARE segélyek Magyar Államkincstáron keresztül történő átvezetésének, illetve az ennek ellenőrzésére létrehozott ellenőrzési rendszer működésének vizsgálata, a minisztériumok és a központi közigazgatási szervek által - a fegyveres és a rendvédelmi szervek kivételével - üdültetési, oktatási és pihenési célra használt ingatlanok felmérése, a nem nemzeti park igazgatóságok vagyonkezelésében, de a nemzeti park igazgatóságok területén lévő, állami szervek által vagyonkezelt védett természeti területek kezelői jogának helyzete.

Kapcsándi Dóra

Korábbi cikkünk:

Vallomást tesz az ellenzékiek előtt Torgyán Szabadiról