Ma délután találkozik Torgyán József volt agrárminiszter az ellenzéki tényfeltáró munkacsoporttal. A Keller László vezette MSZP-s, SZDSZ-es csoport a miniszterelnök esetleges felelősségét vizsgálja a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban történt visszaélések ügyében. Torgyán azt ígérte: minden kérdésre válaszol.

A Keller László (MSZP) vezette öttagú ellenzéki testület múlt hét szerdán tartotta első ülését. Úgy határoztak: két héten belül megbeszélést kezdeményeznek többek között Torgyán József volt földművelésügyi miniszterrel a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban (FVM) a vezetése alatt zajlott munkáról.

Torgyán ígérete szerint megjelenik a munkacsoport ülésén, és minden kérdésre válaszol.

A kisgazdapárt elnökének az az egy kikötése volt, hogy egy televízó és egy rádió teljes egészében, vágatlanul adja le a beszámolót. A megbeszélést az ATV rögzíti, és szombaton kerül adásba a felvétel. Az Inforádió pedig a beszélgetés elejét élőben közvetíti, majd részletekben, pár perc csúszással, felvételről adják a folytatást, ami így csak néhány perccel később fog véget érni, mint a politikusok beszélgetése.

Az ügyrend szerint a munkacsoport november 15-ig folytatná munkáját. Megvizsgálná a miniszterelnök esetleges felelősségét egyebek közt abban: hogyan történhetett, hogy "ellenőrizhetetlenül, huzamosabb időn keresztül jogellenesen jelentős összeg folyjék ki az állami költségvetésből". A munkacsoport választ vár arra is, hogy tudott-e a miniszterelnök a közpénzek FVM-ből történő jogellenes kiáramlásáról, pazarlásáról.

A munkacsoport tagjai: Keller László, Vastagh Pál, Tóth András - az MSZP részéről - és két szabad demokrata képviselő: Kis Zoltán és Eörsi Mátyás.

A politikusok lehetőség szerint találkozni akarnak az előzetes letartóztatásban lévő Szabadi Béla volt FVM-államtitkárral is.

[origo]

Korábbi cikkünk:

Élőben közvetítik Torgyán pénteki beszámolóját

Szabadi Béla már beszélne

Szabadi marad a börtönben

Orbán erkölcsi felelősséget érez Szabadiért

Szabadit előzetesbe helyezte a bíróság

Torgyán kitüntetné a börtönbe zárt Szabadit

Felfüggesztették Szabadi Béla mentelmi jogát