A KDNP sajnálja a Fidesz és az MDF választási megállapodását

A Kereszténydemokrata Néppárt sajnálattal veszi tudomásul a Fidesz és a Magyar Demokrata Fórum közötti választási szövetség létrejöttét - jelentette ki Bartók Tivadar, a KDNP elnöke szombaton.

A KDNP országos elnökségi ülésének szünetében Bartók Tivadar elmondta: a szerződés különösen azért érinti súlyosan a KDNP-t, mert azzal az MDF váratlanul és egyoldalúan vetett véget egy több hónapja zajló tárgyalássorozatnak az MDF és a KDNP között. Az egyeztetés - mint elhangzott - egy más név alatt, de a Békejobb szellemében tervezett jobbközép koalíció létrehozása érdekében folyt. "A Dávid Ibolya MDF-elnök vezette jobbközép pártszövetség legalább 5, de inkább közel 10 százalékot szerezne a jövő évi parlamenti választásokon" - mondta Bartók Tivadar. A történtek ellenére a KDNP-nek továbbra is fontos egy ilyen pártszövetség, ezért már a jövő héten tárgyalásokat kezd létrehozása érdekében. A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke szerint a Fidesz-MDF megállapodás az MDF-en belül csak azoknak lehet hasznos, akik így könnyebben juthatnak képviselői mandátumhoz.

A KDNP elnöksége a szombati ülésen arra szavazott, hogy a párt a "Fidesz-integrációból" kimaradó pártokkal tárgyaljon tovább. Kivétel a MIÉP, amellyel a KDNP semmiféle szövetséget nem hajlandó kötni. "Megkezdjük a tárgyalásokat a Torgyán József vezette Független Kisgazdapárttal is" - közölte Bartók Tivadar. Bartók Tivadar közölte: nem tart attól, hogy a Fővárosi Bíróság a jövő évi választások előtt jogerős, a Varga László féle szárnyhoz képest őket elmarasztaló ítéletet hoz majd abban a perben, amelyet a Legfőbb Ügyészség kezdeményezett a KDNP törvényes működésének helyreállítása érdekében. "A jelenlegi KDNP a hiteles Kereszténydemokrata Néppárt, ezt a Fővárosi Bíróságon egyszer már megállapították"- mondta Bartók Tivadar.

Korábban:

Tető alatt a Fidesz-MDF választási együttműködés