A Köztársasági Őrezred egyik tagja szerepel az irredenta CD-n

Tényfeltáró vizsgálatot rendeltek el a Köztársasági Őrezrednél, mert a testület főtörzsőrmestere, Muhorai Sándor is szerepel az irredenta dalokat tartalmazó CD-ROM-on - nyilatkozta a Népszavának Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója.

Az augusztus 20-ára előléptetett Muhorai nemcsak a hangját, hanem az arcát is adta az audiovizuális, tehát képeket is tartalmazó CD-hez. A tényfeltáró vizsgálat célja, hogy megállapítsák, tagja-e a tiszthelyettes a lemezt kiadó Ifjú Magyarok Egyesületének, illetve hogy követett-e el Muhorai fegyelmi vagy etikai vétséget az ügyben. A tényfeltáró vizsgálat eredménye dönti majd el, indítanak-e fegyelmi vizsgálatot is. Gémesi István dandártábornok, az őrezred parancsnoka nem kívánta kommentálni a hírt. Mint mondta, a vizsgálat folyik, ennek eredménye után állnak csak a nyilvánosság elé.

Ismert, hogy az egyesület -amely a XI. kerületi MIÉP ifjúsági szervezetének társszervezete - kiadott egy nyolc irredenta dalt tartalmazó CD-t. A borítón támogatóként tüntették fel a parlament társadalmi szervezetek bizottságát, az ISM-et és a XI. kerületi önkormányzatot. Megkérdeztük Muhorai Sándort is, ő azonban elzárkózott mindenfajta nyilatkozattól, ugyanis a szolgálati szabályzat ezt megtiltja számára. Novák Előd Attila, az Ifjú Magyarok elnöke a Népszavának elmondta, hogy Muhorai nem tagja a szervezetnek, csak szimpatizánsuk. Valóban szerepel a lemezen, de Novák ezt nem tartja összeférhetetlennek őrezredi állásával. A CD-n szereplő tizenegy személy majdnem fele nem tagja az egyesületnek. Az elnök szerint mindenkinek magánügye, hogy szabadidejében hol lép fel. A lemezen egyébként hallható a Hagyományőrző Huszárezred egyik tagja, Kemenár Zoltán is, a huszárezred azonban társadalmi szervezet, a tagok nincsenek hivatásos állományban.

A művészeti tevékenységet nem tiltja a szolgálati szabályzat, - mondta a Népszavának Szikinger István alkotmányjogász. Ugyanakkor ha a szolgálati tevékenységen kívül folytat valaki a közbizalom rontására szolgáló tevékenységet, és ezt egy vizsgálat igazolja, akkor végső soron méltatlanság miatt el is bocsáthatják - tette hozzá. A rendőrségi törvény szerint: "a rendőr köteles a hivatásával össze nem függő társadalmi szervezettel fennálló, illetve az újonnan létesülő tagsági viszonyt előzetesen a rendőri szerv vezetőjéhez bejelenteni".

A parlament társadalmi szervezetek bizottságának fideszes alelnöke a Budapest Rádiónak elmondta, hogy szeptember 19-én hallgatják meg az Ifjú Magyarok Egyesületének vezetőjét. Novák Előd Attila megdöbbentőnek nevezte a számonkérést. Azt is közölte, hogy a XI. kerület fideszes polgármestere kérte, a szervezet minden rendezvényén és kiadványán tüntessék fel mint támogatót az önkormányzatot és személy szerint őt is.

Korábban:

Bizottsági beszámoltatás az irredenta CD miatt