Visszafogottabb kampányt követel az államfő

Nem közeledett a pártok álláspontja a mai hatpárti egyeztetésen az adatvédelmi biztos jelölésével kapcsolatban. A képviselőket Mádl Ferenc köztársasági elnök felszólította, hogy visszafogottabban kampányoljanak. 

Az államfő ma délelőtt három témáról - az adatvédelmi biztosról, az őszi ülésszakről és a jogharmonizációról - egyeztetett a pártok képviselőivel. Az államfő közölte: ragaszkodik az eddigi adatvédelmibiztos-jelölthöz, Berki Ádámhoz. Mádl közölte: ezen a héten nem tűzik napirendre a parlamentben a kérdést, csak három hét múlva szavaznak, hogy a szocialisták újra megfontolhassák döntésüket. Baráth Etele szocialista képviselő viszont azt mondta: bár komolyan veszik az államfő kérését, így újra átgondolják Berki jelölését, nem lát esélyt arra, hogy végülis támogassák majd. (Berkit a kormánypártiak támogatják, viszont az SZDSZ és az MSZP nem. Megválasztásához elengedhetetlen lenne a szocialisták igen szavazata)

Az egyeztetésen a szocialisták újra elmondták követelésüket, hogy hetente  ülésezzen a parlament a jelenlegi három helyett. Az MSZP most ezt annak kapcsán ismételte el, hogy véleményük szerint a joghatmonizációs kérdések rendezése szükségessé teszi ezt.

Mádl Ferenc felszólította a képviselőket, hogy civilizáltabb kampányt folytassanak.

[origo]