55, 2 kg-os harcsát fogott egy félbevágott keszeggel a Magyar Horgász újságírója, Kupicza János és segítője a fehérvárcsurgói tározótón rendezett harcsafogó versenyen.

Tíz óra várakozás után sikerült a 196 cm-es óriásharcsát lépre csalniuk, és 35 perces fárasztás után tudták a csónakba emelni - tájékoztatta az [origo]-t Purgel István, a Horgászegyesületek Fejér Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke.

 

Az 55,2 kg harcsafogási rekord. A mostanáig kifogott legnagyobb méretű ragadozó ötvenkét kilogrammos volt. Olyan gyorsan váltogatják az első helyezettek egymást, hogy utoljára az iroda falára csak egy 32 kg-os rekordharcsa fejét volt idő kitenni.

 

Fehérvárcsurgón 25 évvel ezelőtt telepítettek harcsaivadékokat mesterségesen a tóba. A falánk ragadozóknak a tíz-tizennégy méter mély vízben megbúvó gyökérmaradványok búvóhelyet, a hal és a halivadékok pedig élelmet nyújtottak. Ezért rendszeres ritkító halászattal (2 napos hálóhúzással akár 65 harcsát is foghatnak) és harcsafogó versenyekkel üldözik őket. Most hétvégén is lesz verseny, ami újabb esély a rekorddöntésre.

 

[origo]