Az ügyészség megtagadta a MIÉP alelnöke elleni nyomozást

A Legfőbb Ügyészség helyben hagyta a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalnak a MIÉP-ügyben hozott korábbi határozatát. Így nem indul nyomozás Bognár László MIÉP-alelnök ellen az FTC eladása kapcsán tett kijelentései miatt.

Bognár ellen több zsidó szervezet és a budaörsi polgármester tett feljelentést, majd miután a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal megtagadta a nyomozást, panasszal éltek a döntés ellen. A Legfőbb Ügyészség mindegyik, az ügyben panasszal élő szervezet beadványát ugyanazzal az indokkal utasította el: e szerint a hatályos törvények alapján Bognár kijelentései nem minősülnek bűncselekménynek, nem merítik ki a közösség elleni izgatás fogalmát.

Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester az [origo]-nak korábban elmondta, hogy szerinte legalább az alapos gyanúja fennáll annak, hogy Bognár László elkövette a közösség elleni izgatás bűntettét.

Wittinghoff Tamás ügyészséghez eljuttatott panaszának indoklása tartalmazza, hogy "Ebben a politikai ügyben az ügyészségnek kötelessége lenne a nyomozás elrendelése, és vádemelés nyomán a lehetőség biztosítása a Magyar Köztársaság illetékes bíróságának, hogy hozzon precedens értékű ítéletet: csupán szélsőséges véleményről, esetleg köztörvényes bűncselekményről van-e szó jelen esetben."

A zsidó szervezetek azután fordultak az ügyészséghez, hogy Bognár László július 25-én antiszemita kijelentéseket tett azzal kapcsolatban, hogy a Fradit Fotex vásárolta meg.

[origo]

Korábban:

MIÉP-ügy: panasszal élt a budaörsi polgármester