Az MSZP ismét a Bánk bán kettős költségvetése miatt támad

Tóth András MSZP-s képviselő az azonnali kérdések és válaszok órájában a Bánk bán film kettős költségvetéséről kérdezte a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumát. A válaszoló Várhegyi Attila politikai államtitkár tagadta, hogy ilyen második költségvetés létezne.

A parlamentben az azonnali kérdések és válaszok órájában Tóth András szocialista képviselő azonnali kérdést intézett a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának vezetőjéhez a Bánk bán filmmel kapcsolatban. Az ellenzéki képviselő arra volt kíváncsi, hogy utánanézett-e a tárca a film kettős költségvetésének és az ebből szátmazó 84 millió forintos különbségnek, továbbá, hogy miért hallgat az Ezüsthajó Kft., valamint, hogy ki jogosult felvenni a 84 millió forintos különbséget.

A tárca nevében Várhegyi Attila politikai államtitkár válaszolt. Várhegyi kifogásolta, hogy Tóth sajtónyilatkozatai előtt nem kereste fel őket személyesen is, pedig - mivel már 36 alkalommal fordult hozzájuk kérdésekkel - állandó kapcsolatban vannak. Igaz, tette hozzá az államtitkár, a kérdések mindig ugyanazok voltak.

Várhegyi Attila szerint az ellenzéki képviselő jogosult betekinteni a filmmel kapcsolatos iratokba, de amikor erre lehetősége volt, két hónapig nem élt vele. Várhegyi tagadta, hogy lenne második költségvetés, és közölte: nem is látták azt az iratot, ami állítólag ezt bizonyítja, pedig kértek Tóthtól másolatot. Az államtitkár szerint az ellenzéki képviselő elfelejti azt, hogy minden válaszukban kiemelték: csak számla ellenében adnak ki pénzt a filmkészítőknek. Várhegyi Attila ezzel le is zárta a választ.

Tóth András viszontválaszában azt nehezményezte, hogy Várhegyi megint nem válaszolt a kérdésre, mindig csak kioktatja, mellébeszél, és félremagyaráz mindent. A képviselő szerint már csak az a kérdés, hogy a Fidesz ezt az összeget kampány- vagy egyéb célokra kapja-e meg. Várhegyi Attila visszautasította a rágalmakat, és közölte: Tóth ne feledje azt, hogy az Ezüsthajó pert indított ellene.

Tóth András korábban írásszakértői véleménnyel is alátámasztotta állításait a Bánk bán kettős költségvetéséről. A képviselő augusztusban közölte: ősszel parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az ügyben.

[origo]

Korábban:

Bizottság elé kerülhet a Bánk bán költségvetése

Miniszteri válaszok a szabad demokratáknak

A Bánk bán-párbaj folytatódik a minisztériummal