Háromszáz interpelláció várólistán

A szokásosnál jóval többször "interpellálja" saját kormányát a koalíció. A Magyar Hírlap információja szerint ugyanakkor közel háromszáz interpelláció megválaszolásra vár.

Az Országgyűlés szervezési főosztályának tájékoztatása szerint 281 interpelláció, 43 kérdés vár megválaszolásra, s az írásbeli választ igénylő kérdések száma immár 26-ra rúg. Bár a statisztika egyik napról a másikra változhat, a várólista hosszúsága egyértelműen jelzi: ma kormánypárti interpellációkkal is korlátozzák az ellenzéki pártok három hetente adódó egyszeri lehetőségét.

Bár az év első felében az MSZP, az SZDSZ és a MIÉP együttesen többször interpellált (75 alkalommal), a Fidesz, az MDF és az FKGP is előszeretettel forgatja az ellenzék hagyományos fegyverét.

A kormányoldal 2001-ben 43 alkalommal élt a lehetőséggel. (A Fidesz 14, az FKGP 16, az MDF 13 interpellációt jegyez.) Ezzel szemben az MSZP 27-szer, az SZDSZ 34-szer, a MIÉP pedig 14-szer interpellált. Nagyobb nyilvánosság előtt elhangzó kérdései azonban nem a parlament klasszikus ellenőrző funkcióját erősítették. Inkább szereplési lehetőséget biztosítottak a kormánytagoknak, s a kapott választ - a kérdésfeltevővel egyetemben - a koalíciós frakciók megszavazták. (Egy kivételt tettek: Rogán Antalnak a BKV egyik diszkriminatív álláshirdetésével, hogy az ellenzéket - jelesül a főpolgármestert - a bizottsági ülésen is kritizálhassák.)

Az ellenzéki frakciók közül a leggyakrabban az SZDSZ interpellált. Képviselői 34 ízben szegezték kérdéseiket a kormánynak. Az első félévben az MSZP 27, a MIÉP 14 alkalommal interpellált. Az Országgyűlés kivétel nélkül elfogadott minden kormányválaszt, köztük Szabadi Béla válaszait is.

(Szabadi, az FVM politikai államtitkáraként ebben a ciklusban tizennégy interpellációra és 25 azonnali kérdésre válaszolt a parlamentben - letartóztatásáig. A kormányoldal rendre rábólintott, amikor az a koalíció bizonyítványát magyarázta.)

Az MSZP és az SZDSZ egyaránt 14 azonnali kérdést tehetett fel, s ugyanennyivel iratkozott fel a listára a MIÉP - amelynek ellenzékiségéről erősen megoszlanak a vélemények. A parlamenti dramaturgia frakciónként 7 kérdés felvetésére adott időt.