Lecserélnék Dunaferr-bizottsági tagjaikat a szocialisták

Az MSZP lecserélné a Dunaferr-ügyekkel foglalkozó albizottságba delegált tagjait. Az albizottság fideszes vezetője szerint az új tagok (Suchman Tamás és Csiha Judit) személyesen is érintettek a Dunaferrel kapcsolatos ügyekben, ezért felvételük a bizottságba inkorrekt eljárás lenne. A tervezett személycserék miatt az MSZP-s tagok nélkül ülésezett kedden az albizottság.

Csak részleges ülést tartott az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának Dunaferr-ügyekkel foglalkozó albizottsága kedden, ugyanis az MSZP még nem delegált tagot a testületbe. Márton Attila (Fidesz), az albizottság elnöke elmondta: az MSZP hétfőn arról tájékoztatta őt és Latorcai Jánost, a gazdasági bizottság elnökét, hogy személyi változtatást szeretnének elérni a gazdasági bizottságban. Az MSZP Suchman Tamást és Csiha Juditot szeretné delegálni a testületbe.

Baráth Etele, az MSZP frakcióvezető-helyettese ezzel kapcsolatban közölte: a képviselőcsoport hétfői ülésén úgy határozott, hogy Puch László és Schalkhammer Antal helyére delegálnák a gazdasági bizottságba Suchman Tamást és Csiha Juditot, akik a Dunaferr-ügyekkel foglalkozó albizottságban is képviselnék az MSZP-t. A javaslatról kedd este dönt a parlament.

Az albizottság tagjai az ülésen az SZDSZ küldöttjének kivételével aggodalmuknak fejezték ki az MSZP tervezett lépése miatt. A párt ezen lépése azt mutatja, hogy a pártnak van takargatnivalója az ügyben, hiszen ezáltal a bizottság úgy folytatna vizsgálatot, hogy személyesen érintett képviselők is jelen lennének - közölte Márton Attila, aki szerint ez a bizottság és az ott folyó munka megcsúfolása, inkorrekt eljárás lenne.

A fideszes képviselő emlékeztetett arra, hogy Suchman Tamás a Dunaferr vagyonkezelési szerződésének előkészítésekor, Csiha Judit pedig a vagyonkezelés ideje alatt töltötte be a privatizációs miniszteri posztot, így személyesen érintettek az ügyben. Ezért az albizottság elnöke indokoltnak tartja, hogy a testület meghallgassa őket is.

Az albizottság elfogadta azt az indítványt, hogy a napirendi pontokról ne kedden, hanem a szerdai ülésen tárgyaljanak. A munkaterv szerint szerdán megbeszélést folytatnak az albizottság kihelyezett üléséről, amelyen a Dunaferr-csoport jelenlegi gazdálkodásáról tájékozódnak majd. Vizsgálják a cég. vagyonkezelésbe adásának körülményeit, vagyis hogy gazdaságilag indokolt volt-e a vagyonkezelésbe adás és az eljárás törvényesen folyt-e le. Ezentúl a vagyonkezelői szerződéssel és a vagyonkezeléssel kapcsolatos vizsgálatokat is napirendjére tűz majd az albizottság.

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága múlt héten kedden döntött a Dunaferr-csoport működését vizsgáló albizottság felállításáról. A testület határozata értelmében az albizottság 8 tagú: a Fidesz és az MSZP két-két, a parlament többi frakciója pedig egy-egy tagot delegál a testületbe.

Korábban:

Megalakult a Dunaferr-ügyet vizsgáló albizottság