A nyolc súlyos bűncselekménnyel, köztük bűnszervezet létrehozásával és irányításával vádolt Tasnádi Péter mai tárgyalásán súlyos vádakat fogalmazott meg a belügyminiszter ellen. Állítja: meg akarták ölni ügyvédjét és őt magát is. Szikinger István elmondta: valóban vannak terhelő információi Pintérről.

Ma folytatódott a nyolc súlyos bűncselekménnyel, köztük bűnszervezet létrehozásával és irányításával vádolt Tasnádi Péter büntetőpere a Pest Megyei Bíróságon.

Tasnádi Péter mai tárgyalásán közölte: Pintér Sándor belügyminiszter meg akarja öletni az ügyvédjét és a feleségét. Ezt támasztja alá, hogy hétfőre virradóra betörtek Szikinger irodájába, elvitték - egy kivételével - az összes számítógépét, és megfenyegtték telefonon, "ha nem hagyja abba a nyomozást, akkor ki lesz csontozva". Az ügyvéd elleni fenyegetés és a betörés ügyében a rendőrség már meg is kezdte a nyomozást. Az ügyvéd a tárgyaláson közölte azt is, hogy augusztus 11-én a nyaralásból hazatérve észlelték, hogy lakásuk mindkét zárját elrontották. Szikinger a tárgyaláson elmondta, hogy természetesen nem folytat nyomozást Pintér ellen, ugyanakkor védői munkája során keletkeztek adatok Pintér Sándorral kapcsolatban. "Ha addig nem gyilkolnak meg, akkor a bíróság elé is tárom őket"- mondta Szikinger. 

Tasnádi szerint Pintér Sándor az ő megölésére is bérgyilkosokat fogadott fel. Állítja: ezt egy férfi hajlandó tanúsítani, nyilatkozatát ma be is nyújtották a bíróságnak. A háromoldalas, kézzel írt, közjegyző által hitelesített nyilatkozatban állítólag egy volt KGB-ügynök tanúsítja, hogy Pintér bérgyilkosokat bízott meg megölésével. A volt ügynök azt mondja: az egyik bérgyilkos külföldön van börtönben, és ott azt vallotta, hogy a belügyminiszter bízta meg őt Tasnádi megölésével. Arra a kérdésre, hogy az ügynök állítása szerint mikor akarta megöletni Pintér Sándor Tasnádit, Szikinger István az [origo]-nak azt felelte, hogy az érintettek biztonsága érdekében ezt egyelőre nem akarja elmondani.

Tasnádi Péter a hétfői tárgyaláson - a korábbiakkal ellentétben - többször is felemelte a hangját, és felháborodva közölte: még a nürnbergi háborús bűnösök ügyét is gyorsabban befejezték, mint az övét, és már nem tud nyugodt maradni, mert két éve kínozzák azzal, hogy bizonytalanságban tartják, tönkrement a házassága, a feleségét állandóan megfigyelik, veszélyben van az ügyvédje is - mondta.

A belügyminiszter eddig sem foglalkozott egyedi ügyekkel, és ez a gyakorlat ezután sem változik - közölte Pintér Sándor szóvivője útján az MTI-nek arra a kérdésre válaszolva, hogyan értékeli Tasnádi Péter vádlottnak a büntetőperében kedden tett kijelentéseit. - Ezek nagyon kétségbeesett próbálkozások a védelem részéről - kommentálta a tárgyalóteremben történteket Könyves Krisztina, a Belügyminisztérium szóvivője.

A védői és vádlotti bejelentések után a bíróság hozzákezdett a vádirat százmilliós nagyságrendű gazdasági bűncselekményekkel kapcsolatos vádpontjában a tanúk meghallgatásához. Az első tanú Tasnádi Péter kártyapartnere volt a kilencvenes évek elején, amikor Tasnádi felvetette neki, hogy egy ilyen eszes emberre szüksége lenne cégei vezetésében. Ezután a tanú Tasnádi Péter több cégében ügyvezető igazgató lett. A bíróság kérdésére a tanú állította, hogy az általa irányított cégekben a pénztári bizonylatok nem tartalmaznak valótlan adatokat. Bár néhány, több tízmilliós bevételi bizonylaton valóban nem szerepel Tasnádi aláírása, illetve kétséges, hogy tőle származnak.

A tárgyalás csütörtökön szakértők meghallgatásával folytatódik az említett vádponttal kapcsolatban.

[origo]

Korábban:

Elfogultságot jelentettek be Tasnádi védői a bíróság ellen